Τη διανομή μεγάλου μέρους των ταμειακών τους διαθεσίμων στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου εξετάζουν οι Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ως κίνηση αντίδρασης στην πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει και τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, έρχεται βαρύς λογαριασμός για Αμοιβαία, ΑΕΕΑΠ και εταιρίες Επενδύσεων. Ειδικότερα για τις ΑΕΕΑΠ επταπλασιάζεται η φορολογική επιβάρυνση, καθώς με τη φόρμουλα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, ο φόρος εκτινάσσεται στο 0,75% από 0,11% σήμερα.
Αυτό που προκαλεί όμως την οξεία αντίδραση των εταιριών είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει και τα ταμειακά τους διαθέσιμα, τα οποία σήμερα εξαιρούνται. «Αν η διάταξη ψηφιστεί, οι εταιρίες θα πληρώνουν φόρο 0,75% και για τα ταμειακά τους διαθέσιμα, τη στιγμή που τα παραπάνω χρήματα τοκίζονται μόλις 0,5%», αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη του κλάδου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε ο κλάδος είχε δεχθεί την αύξηση του φόρου επί του ενεργητικού, ζητώντας όμως επίμονα την εξαίρεση των μετρητών, αίτημα που δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση.
Αν η διάταξη ψηφιστεί ως έχει, εταιρίες του κλάδου εξετάζουν τη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων, με θέμα την επιστροφή μετρητών στους μετόχους.
Η ένταση της αντίδρασης στον κλάδο είναι τέτοια που εξετάζεται ακόμη και το αν υπάρχει δυνατότητα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για διανομή μερίσματος ανά τρίμηνο, ώστε να μη διατηρούνται ταμειακά διαθέσιμα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην απώλεια καταθέσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ, καθώς η πλειοψηφία των μετόχων της Grivalia και ένα σημαντικό μέρος της μετοχικής βάσης Πανγαία είναι ξένοι επενδυτές.
Επιπρόσθετα, το επενδυτικό κλίμα δέχεται ένα καίριο πλήγμα, αν συνυπολογιστεί ότι οι εταιρίες του κλάδου προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αξιοποιήσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων.
Σημειώνεται επίσης ότι αν εξαιρεθούν από τη φορολόγηση τα ταμειακά διαθέσιμα, η φορολογική επιβάρυνση για τις ΑΕΕΑΠ θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 0,6%-0,65%, όταν σήμερα είναι στο 0,11%.
Τέλος, το ενεργητικό της Grivalia, η οποία ελέγχεται από τη Fairfax, με στοιχεία 31/12/2015 ανέρχεται σε 811,2 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 92 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της Πανγαία διαμορφώνεται κατά την ίδια ημερομηνία στο 1,34 δισ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα 61,88 εκατ. ευρώ.