Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Με μεγάλες ξένες επενδύσεις θα έρθει η ανάκαμψη

«Χρειαζόμαστε μεγάλες ξένες επενδύσεις, διότι οι ελληνικές δεν αρκούν», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Εκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου αλλά δηλώνει ενάντιος στις ομαδικές απολύσεις. Ζητά αναδιοργάνωση Δημοσίου.

Φέσσας: Με μεγάλες ξένες επενδύσεις θα έρθει η ανάκαμψη

Τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία, ζητεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ειδικότερα, με αφορμή το επικείμενο συνέδριο για τη βιομηχανία που διοργανώνει ο ΣΕΒ στις 23 και 24 Μαΐου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας επεσήμανε ότι αυτό που πλέον απαιτείται είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου μέσω του οποίου η οικονομία θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η τήρηση του μνημονίου είναι απαραίτητη και αυτό που μένει πλέον στη χώρα είναι η διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων ούτως ώστε να επανέλθει στην ανάπτυξη.

«Χρειαζόμαστε μεγάλες ξένες επενδύσεις, διότι οι ελληνικές δεν αρκούν», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου. «Αυτό όμως προϋποθέτει τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Δανεικά πλέον δεν υπάρχουν και θα πρέπει η οικονομία να κινηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια».

Στη συνέχεια ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εγχώρια βιομηχανία, αρκεί βεβαίως, όπως είπε, να υπάρξει ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πλάνο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί με τη συνεργασία των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες επισημάνσεις του Συνδέσμου περί υπερτροφικού δημοσίου τομέα, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι απαίτηση του ΣΕΒ δεν είναι να υπάρξουν απολύσεις και μειώσεις μισθών, αλλά η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα ούτως ώστε αυτός να καταστεί πιο παραγωγικός.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι χρειάζεται η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος έχει πλέον παλιώσει, τονίζοντας ότι η ισχύ του έχει δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων τα οποία είναι ορατά καθημερινά στις ΔΕΚΟ και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος διαφωνεί με τις ομαδικές απολύσεις και με το lock-out, αλλά τόνισε ότι όλο αυτό το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί με «ανοικτούς ορίζοντες».

Στο συγκεκριμένο σημείο, ερωτήθηκε αν αυτό προϋποθέτει και τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, για να απαντήσει ότι δεν θέτουμε συγκεκριμένα μισθολογικά θέματα, αλλά οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα νέα δεδομένα.

Εξάλλου, εν αναμονή διαμόρφωσης του νέου αναπτυξιακού πλαισίου, ο ΣΕΒ ζητεί και την υιοθέτηση μιας σειράς αναπτυξιακών αντιβάρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η πάταξη της φοροδιαφυγής και η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Μάλιστα, όπως είπε, τα φορολογικά βάρη θα πρέπει να επιμεριστούν αναλόγως, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 55% δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ενώ το 3% επωμίζεται το 42% των φορολογικών βαρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v