Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα στρατηγική εγκαινιάζει η ΝΔ στη Βουλή

Γιατί ο Μητσοτάκης εγκαταλείπει τη στείρα άρνηση και υπερψηφίζει συγκεκριμένες διατάξεις. Τα θετικά, τα αρνητικά και οι αντιπροτάσεις. Το νέο δίλημμα στη ρητορική του.

Νέα στρατηγική εγκαινιάζει η ΝΔ στη Βουλή

Με το βλέμμα του στραμμένο από τη μία στην ελληνική κοινωνία -ενόψει και πιθανών πολιτικών εξελίξεων- και από την άλλη στο εξωτερικό, όπου θέλει να στείλει τα... απαραίτητα μηνύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει τη στρατηγική του για τη νέα μάχη της Βουλής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να αναδείξει το «διαφορετικό» που επαγγέλλεται ότι εκφράζει, προτίθεται να μη συνεχίσει τη συνήθη τακτική του «όχι σε όλα», αλλά, όπως έχει διαμηνύσει, το κόμμα του θα ψηφίσει θετικά όποια διάταξη κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» και δη τις μεταρρυθμίσεις.

Τη συγκεκριμένη τακτική την προανήγγειλε το περασμένο Σάββατο, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δράσης και την επανέλαβε και χθες από το Παρίσι, στη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό και στις συναντήσεις του με τους Εμμανουέλ Μακρόν, Νικολά Σαρκοζί και Άνχελ Γκουρία.

«Το τέταρτο μνημόνιο συμπεριλαμβάνει και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα τις στηρίξει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις», ξεκαθαρίζει ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος εν προκειμένω στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι συνεργάτες του πάντως ακόμα δηλώνουν επιφυλακτικοί, αφού θα περιμένουν πρώτα να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή και μετά να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες και ειδικά όταν μιλάμε για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε σε τίποτα», λένε χαρακτηριστικά στη Συγγρού.

«Προεξοφλούν την αποτυχία»

Έχει προηγηθεί μια σειρά καταψηφίσεων της ΝΔ σε άλλα νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τόσο επί της αρχής όσο και επί του συνόλου των άρθρων (πλην της τρίμηνης παράτασης για το αγγελιόσημο), με την ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής ωστόσο να δείχνει διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Επί της αρχής, πάντως, και πάλι η ΝΔ θα καταψηφίσει, αφού, όπως εξηγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το μείγμα των μέτρων το οποίο επιλέγεται στο τέταρτο Μνημόνιο είναι εντελώς αναποτελεσματικό και γι' αυτό και από τώρα μας ζητείται συγκεκριμένος κόφτης δαπανών. Ακριβώς γιατί όλοι προεξοφλούν την αποτυχία του υφιστάμενου προγράμματος».

Η αντιπρότασή του, όπως τη διατύπωσε στους τρεις συνομιλητές του στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι η μειωμένη φορολογία, η μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και οι δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων. Παράλληλα, με τη θετική του κοινοβουλευτική συμπεριφορά, θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι η στείρα άρνηση δεν είναι χαρακτηριστικό της ΝΔ -τουλάχιστον επί της δικής του ηγεσίας. Εξού και το νέο δίλημμα «μεταρρυθμιστής ή λαϊκιστής» που έχει συμπεριλάβει τελευταία στη ρητορική του και αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σημείωναν ότι μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, όπως είναι οι δύο άνδρες. «Παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης», δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος την ίδια στιγμή διευρύνει την ατζέντα.

Έτσι, σήμερα θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη τα συσσίτια της Εκκλησίας και τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της Βορείου Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v