Σε αντίθεση με όλες τις «δύσκολες» μάχες στη Βουλή, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η ψηφοφορία της Κυριακής για τα (τελευταία) προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου.
Κι αυτό διότι το υπερ-νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις αυξήσεις έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης («κόφτη»), και τις ιδιωτικοποιήσεις, και τη σύσταση του περίφημου Ταμείου Επενδύσεων-Ανάπτυξης στο οποίο εντάσσεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.
Πηγή ανησυχίας αποτελεί και η πρόθεση της ΝΔ να υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις και στα κόκκινα δάνεια. Κυβερνητικοί επιτελείς, δηλαδή, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «επαναπαυθούν» κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ και να... καταψηφίσουν, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης του νομοσχεδίου. Οι ίδιοι επιτελείς εκτιμούν άλλωστε ότι το διαφαινόμενο «ναι» της ΝΔ αποσκοπεί όχι μόνο στην αποστολή «μηνύματος ευθύνης» στους εταίρους, αλλά και στην... απελευθέρωση επίδοξων ανταρτών από την πλειοψηφία.
Είναι ενδεικτικό ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη σκέπτονται να εισηγηθούν στον Αλέξη Τσίπρα την επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» για την ψηφοφορία της Κυριακής.
Η κίνηση αυτή ωστόσο, πέραν του ότι «δεν ταιριάζει με την πρακτική ενός αριστερού κόμματος», θεωρείται πολύ υψηλού ρίσκου διότι, ως γνωστόν, η διαγραφή του βουλευτή που παραβιάζει «κομματική πειθαρχία» είναι μονόδρομος. Και τέτοια πολυτέλεια δεν τη διαθέτει η κυβέρνηση.
Μασάζ και αντιδράσεις σε δόσεις
Σ' αυτή τη φάση επιχειρείται εξαντλητική συζήτηση με τους βουλευτές -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε το πρώτο «μασάζ» από τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη προς τους βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές Οικονομικών και Ανάπτυξης της Βουλής.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον κ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μετά από αυτή έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο για κατάθεση του νομοσχεδίου μαζί με τον «κόφτη», παρότι χθες είχε γίνει γνωστό ότι θα έρθει ως τροπολογία σε δεύτερο στάδιο.
Η συνάντηση έγινε καθώς κατά τις πληροφορίες, η εμπειρία της Δευτέρας δεν ήταν... «ιδιαίτερα καλή». Πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση των έμμεσεων φόρων, επικεντρώνοντας σε προβλήματα των περιφερειών τους: είτε υπαρκτά (π.χ. οι Βορειοελλαδίτες αντέδρασαν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης), είτε όχι (π.χ. για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στα Δωδεκάνησα).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τις εναλλακτικές που είχε η κυβέρνηση (όπως να αυξήσει τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, που θα οδηγούσε σε άμεσα και βέβαια έσοδα, έπληττε το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως εισοδήματος), για να τονίσει ότι τελικά επελέγη «να μοιραστεί η πίτα σε πολλούς κωδικούς».
Αντιδράσεις πάντως έχει προκαλέσει και το ενδεχόμενο επιστροφής του ΕΚΑΣ από ένα τμήμα πρώην δικαιούχων (περί τις 80.000), καθώς δεν εμπίπτουν στα νέα κριτήρια.
Επ' αυτού, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει «βομβαρδιστεί» από αιτήματα βουλευτών να μην προχωρήσει σ' αυτή την κίνηση και να βρει άλλους τρόπους εξοικονόμησης του σχετικού ποσού.
Δεν «ξεπουλάμε»
Οσο για τις ιδιωτικοποιήσεις; Οι υπουργοί αναμένεται να εστιάσουν:
* Στον ρόλο του Εποπτικού Συμβουλίου και στην «ελληνική» πλειοψηφία του νέου Ταμείου Επενδύσεων-Ανάπτυξης.
* Στο μικρά ποσοστά πώλησης μετοχών σε «καίριες» περιπτώσεις (όπως ΕΥΔΑΠ), που σημαίνει ότι «δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία».
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άλλωστε είχε στρώσει το έδαφος γι' αυτή τη συζήτηση μιλώντας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου. Οταν διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν θα ιδιωτικοποιηθούν «τα δίκτυα» (π.χ. ΑΔΜΗΕ) και «οι υποδομές».