Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρασκευή η απολογία Μαρτίνη για τη μίζα των 3,2 εκατ. μάρκων

Νόμιμα και φορολογημένα τα χρήματα, υποστήριξε η Γ. Μαρτίνη. Πώς κινήθηκε το «μαύρο χρήμα», με κατάληξη την offshore που ανήκει στον ίδιο και στη σύζυγό του. Παραγράφηκε το αδίκημα της απάτης. Ολο το κατηγορητήριο.

Παρασκευή η απολογία Μαρτίνη για τη μίζα των 3,2 εκατ. μάρκων

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του, Γεωργία, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Σε δήλωσή τους αρνήθηκαν ότι πήραν μίζα και η Γεωργία Μαρτίνη υποστήριξε ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα.

"Ο κύρος και κυρία Μαρτίνη κλήθηκαν από ανακριτή διαφθοράς και όπως ήταν φυσικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή. Η μία κατηγορία είναι σοβαρή, το ξέπλυμα, την οποία αρνούνται. Τα χρήματα εστάλησαν από περιουσία της συζύγου από γνωστό δικηγόρο", δήλωσε ο δικηγόρος του ζεύγους, Γιάννης Θωμάς.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί πως σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.

Το ζεύγος Μαρτίνη κατηγορείται ότι έλαβε ποσό μίζας 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ, που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Η επίμαχη προμήθεια έγινε το έτος 1998 και ήταν ύψους 12 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Την ίδια περίοδο, το ποσό της μίζας -σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές- φεύγει από λογαριασμούς της εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα.

Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύριο μάρκα, καταλήγουν στην οφσόρ εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία.

Όπως προέκυψε μετά από αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, με το ποσό αυτό η εταιρία αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, που ενοικιάζει αυτό τον χώρο.

Το 2010, σύμφωνα με τη δίωξη, από την οφσόρ εταιρία αποκτά την υψηλή κυριότητα του κτιρίου η Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Tο κατηγορητήριο

«Στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνύμια Ερρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόκλησή για την υποβολή προφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο

Mεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν.

Κατόπιν τούτου η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτρολής προμηθειών.

Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εσένα και της εταιρίας "Hospitalia International" με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ.... ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία....

Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε.... Η επιβάρυνση του συμβατικού τιμήματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμός 0251-380142-0 πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι ποσό 3,5 εκατ. μάρκων που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, θα καταβαλλόταν ως προκαταβολή εντός 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998.

Το ποσό των 3.133.350,17 μάρκων το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε εσένα είτε στη σύζυγό σου είτε και στους δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ.Κ (σ.σ δικηγόρος του ζεύγους), προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία....Η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτό το ποσό των 3,1 εκατ. μάρκων που αποκόμισες με την ουσιαστική αποπεράτωση του κακουργήματος της απάτης και με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε κινητή περιουσία την οποία εσύ και η σύζυγός σου τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή της, συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικό αδίκημα της απάτης εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ...

Το δε άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιους ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατ. μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκρυβεί σε αυτή η κυριότητα των επίδικών ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ' επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτή επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου,δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών...

Για χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττατε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v