Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαντήσεις για το χρέος θέλει η κυβέρνηση στο Eurogroup

Περιμένουμε από το Eurogroup να μιλήσει για τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Με αντικειμενικά κριτήρια ο «κόφτης» δαπανών. Υποκριτική η στάση της ΝΔ. Δεν επίκειται ανασχηματισμός.

Απαντήσεις για το χρέος θέλει η κυβέρνηση στο Eurogroup

Μετά το Eurogroup εγκαινιάζεται περίοδος που έχει στόχο στροφή στην ανάκαμψη, δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, το νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους θα κατατεθεί το αργότερο αύριο στη Βουλή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα. 

Σύμφωνα με την ίδια, μετά το Eurogroup αναμένεται η εκταμίευση του ποσού, που θα επιτρέψει και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημείωσε ότι ο «κόφτης» δεν θα εξαρτάται από κάποιον υπουργό Οικονομικών και θα εφαρμόζεται με αντικειμενικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σκληρή μάχη. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι το ότι αποτυπώθηκε στη συμφωνία πως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα συζητηθεί.

Στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση και κάποια απόφαση σε ό,τι αφορά στις τρεις περιόδους ρύθμισης του χρέους (βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη). Περιμένουμε το Eurogroup να μιλήσει για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Το μακροπρόθεσμο διάστημα είναι μια ευρύτερη συζήτηση.

Μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ υπάρχει διαφορά στο θέμα και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, σημείωσε και παραδέχτηκε ότι στο θέμα του χρέους η θέση του Ταμείου είναι πιο κοντά σε αυτή της κυβέρνησης.

Το χρέος

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις ότι η ελάφρυνση χρέους θα γίνει αυτόματα, απάντησε ότι η απόφαση για την «αυτόματη διόρθωση χρέους» είναι αποτυπωμένη στην απόφαση του προηγούμενου Eurogroup. Το τι και το πώς είναι θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση. Οποιο μείγμα αποφασιστεί θα είναι μόνο κέρδος για τη χώρα, δήλωσε.

Ο κόφτης

Ο αυτόματος μηχανισμός είναι μηχανισμός διατήρησης των συμφωνηθέντων. Δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα, υποστήριξε. «Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, θα έπρεπε να παίρνουμε μέτρα στις αποκλίσεις».

«Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα εφαρμοστεί. Αυτό δείχνει και η πορεία της οικονομίας», δήλωσε. Αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, η κυβέρνηση θα έχει κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά τον Απρίλιο -οπότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat- να δράσει προληπτικά και να μην περιμένει τον Οκτώβριο. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει το διάστημα να γίνει η διόρθωση.

Υποκριτική η στάση της ΝΔ

Σε ό,τι αφορά στη στάση της ΝΔ στο νομοσχέδιο και το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια) έκανε λόγο για «τεράστια στροφή». «Θα πρέπει να μας πει ποια ήταν η σωστή στάση, αυτή ή η προηγούμενη», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι είναι υποκριτική στάση, δεδομένου ότι βλέπει πως κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα γυρίζει σελίδα, οπότε προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα.

Δεν έχουμε δει καμία φορά το ΠΑΣΟΚ να μην ταυτίζεται με τη στάση της δεξιάς παράταξης, τόνισε αναφορικά με τη στάση του συγκεκριμένου κόμματος. Εχει τονιστεί πόσο διαφορετική είναι η στάση των σοσιαλιστών στο εξωτερικό και αυτή του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό.

Ο ανασχηματισμός

Μετά την αξιολόγηση, πρώτος στόχος είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με νομοσχέδια που στοχεύουν σε αυτό, δήλωσε. Δεν φαίνεται ότι επίκειται ανασχηματισμός, υποστήριξε, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Ο εκλογικός νόμος

Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να γίνει και μάλιστα σε χρόνο που δεν θα μοιάζει να είναι κοντά σε εκλογές. Θα ανοίξει εγκαίρως η συζήτηση. Θα γίνουν συζητήσεις, για να υπάρξει μια πρόταση της κυβέρνησης που θα μπει σε δημόσιο διάλογο. 

Η υπόθεση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας

Εχει φτάσει στο απόγειο η διαστρέβλωση και ο κιτρινισμός, υποστήριξε. Η επιστολή Τσίπρα έγινε σε εποχή διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Το ερώτημα είναι τι δεν έκανε η κυβέρνηση, ώστε να απαιτηθεί παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να απομακρυνθεί ο πρέσβης της Βενεζουέλας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v