Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παράθυρο» ΝΔ για «ναι» σε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια

Τα μηνύματα της Συγγρού ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής. Παραμένει σε εκλογική ετοιμότητα η ΝΔ. Τα τρία τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι.

«Παράθυρο» ΝΔ για «ναι» σε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια

Ανοιχτό αφήνουν στη ΝΔ το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την Κυριακή στη Βουλή συγκεκριμένες διατάξεις του νέου πακέτου μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επί της αρχής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει, καθώς συνολικά η πρόταση της κυβέρνησης, όπως λέει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «αφορά κυρίως νέα βαριά μέτρα που οδηγούν σε τέταρτο μνημόνιο και σε περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού». Όμως επιμέρους ζητήματα τα οποία είναι κοντά στην ιδεολογία και τη φιλοσοφία της ΝΔ, στο γαλάζιο στρατόπεδο δηλώνουν πρόθυμοι να τα συζητήσουν και ίσως να τα υπερψηφίσουν. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Οπως δήλωσε και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο France 24, «θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε όμως τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις».

Για το ταμείο, στη Συγγρού λένε ότι εάν επαληθευθούν οι φήμες, τότε «καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις μας», ενώ για τα δάνεια, υπενθυμίσουν την πάγια θέση του κ. Μητσοτάκη ότι «είναι θέμα που πρέπει να λυθεί», ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα περιμένουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, να το μελετήσουν και αναλόγως να πράξουν. Όπως εξηγούν, «δεν εμπιστευόμαστε καθόλου την κυβέρνηση που σχεδόν πάντα άλλα λέει και άλλα κάνει, οπότε δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων τίποτα. Βέβαιο είναι δε πως ό,τι και να ψηφίσουν, επειδή δεν το πιστεύουν, δεν θα μπορέσουν και να το εφαρμόσουν».

«Σαθρό οικοδόμημα»

Για τον λόγο αυτό η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη διενέργειας εκλογών, τις οποίες δεν βλέπει μακριά, παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές. «Μπορεί η κυβέρνηση να παίρνει μια μικρή παράταση ζωής, όμως δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ακόμη», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι «θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην καρέκλα τους», ωστόσο πιστεύει ότι είναι ζήτημα χρόνου, υπό την έντονη κοινωνική πίεση, το «σαθρό κυβερνητικό οικοδόμημα να καταρρεύσει».

Κάθε μέρα που περνάει, λένε στη Συγγρού, οι πολίτες θα αισθάνονται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, ενώ -κατά τους ίδιους- θα διατρανωθεί στους πολίτες το αίσθημα ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς «ήταν μια... φούσκα και έχει χαθεί προ πολλού».

Δεδομένου δε ότι από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές δεν μπορεί να κάνει πίσω, η τακτική της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει και το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι διαρκές. «Πιο επιτακτικό από ποτέ», το χαρακτηρίζουν συνομιλητές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως εξηγούν, «η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον τόπο».

Εθνικό σχέδιο αναγέννησης

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό, όπως διεμήνυσε και στους νεοεκλεγέντες προέδρους των 66 ΝΟΔΕ όλης της χώρας το περασμένο Σάββατο.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εγώ πιστεύω ότι πιο σύντομα από όσο κάποιοι πιστεύουν θα κληθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε, την ίδια ώρα που αναζητά νέα πρόσωπα για να αναδείξουν προς την κοινωνία την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου από τη ΝΔ. Ένα, κατά τη Συγγρού, «εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας, το οποίο θα υλοποιεί μεν τις συμφωνημένες δεσμεύσεις αλλά θα υπερβαίνει το μνημόνιο, προκειμένου η Ελλάδα να ξανασταθεί γερά στα πόδια της».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένες κινήσεις που θα ενισχύσουν τη δυναμική του κόμματός του και το προφίλ του ιδίου: εξωστρέφεια και συνεχή επαφή με την κοινωνία, ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος, συνέχεια στο άνοιγμα προς άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και πρόσωπα του κεντρώου χώρου, καθώς και επαφές στο εξωτερικό, αναζητώντας συμμάχους για την επόμενη μέρα.

Εναλλακτικά προγράμματα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα έχει τρεις σημαντικές επαφές στο Παρίσι, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και νυν πρόεδρο του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Πρεβελάκη, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρέσβη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν η οικονομία, το ασφαλιστικό και το μεταναστευτικό, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αναμένεται να στραφεί στα νέα εναλλακτικά προγράμματα του ΟΟΣΑ που δίνουν έμφαση σε νέες πτυχές ευημερίας, βιωσιμότητας και ίσων ευκαιριών, που ξεπερνούν τα έως τώρα μακροοικονομικά μοντέλα. Παράλληλα, θα συζητηθεί -μεταξύ άλλων- η συμφωνία που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2015 η κυβέρνηση με τον ΟΟΣΑ, για συνεργασία σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v