Στο άκουσμα της λέξης «ανασχηματισμός», τα... ανασφαλή μέλη του (εκάστοτε) υπουργικού συμβουλίου «κατεβάζουν τα μολύβια». Κι αν σε άλλες πολιτικές εποχές μία τέτοια κατάσταση μπορούσε να γίνει ανεκτή, στην παρούσα «θα ήταν καταστροφή», καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία ακόμα μεγάλη μάχη στη Βουλή, την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα (το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, πιθανότατα) και την άμεση υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων μέτρων.
Ως εκ τούτου, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιχειρούν από χθες να κατεβάσουν τους τόνους ως προς τις επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές, διαβεβαιώνοντας επιμόνως ότι: ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει άμεσα, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει (λίγο ακόμα...) χρόνο στα μέλη της κυβέρνησης «να δουλέψουν απαλλαγμένοι από το βάρος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και να αξιολογηθούν».
Ολοι συμφωνούν πάντως στην άποψη ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και όχι προσθαφαίρεση προσώπων, προκειμένου να προσαρμοστεί το κυβερνητικό σχήμα στις ανάγκες (και στα στοιχήματα) της «μετά αξιολόγησης εποχής».
Συζητείται, για παράδειγμα, να υπάρξει ξεχωριστό υπουργείο Ανάπτυξης (το οποίο θα έχει τον πρώτο ρόλο, πλέον) και να μην εντάσσεται στο Οικονομίας όπως σήμερα.
Σύνδεση με συνέδριο-«διεύρυνση»
Ανεπισήμως, λίγοι είναι αυτοί εντός του Μαξίμου που γνωρίζουν πραγματικά τις προθέσεις του κ. Τσίπρα. Οι... υπόλοιποι προβάλλουν δύο διαφορετικές εκδοχές για τον χρόνο του ανασχηματισμού:
* Θα γίνει αμέσως μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε να σηματοδοτηθεί «η αλλαγή σελίδας» και να δοθεί χρόνος στους νέους υπουργούς-υφυπουργούς να ενημερωθούν για να «τρέξουν» τα θέματά τους μέσα στο καλοκαίρι.
* Θα γίνει μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην πορεία προς αυτό θα φανούν τα πρώτα δείγματα της περίφημης «διεύρυνσης» με πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (σ.σ. και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ), τα οποία βρίσκονται εκτός ενεργού δράσης τα τελευταία χρόνια και, πάντως, δεν άσκησαν πολεμική κριτική στην κυβέρνηση αυτό το «καυτό» 15μηνο.
(Ενα όνομα, για παράδειγμα, που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι αυτό της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου...).
Σημειώνεται πάντως ότι το θέμα της «διεύρυνσης» δεν θεωρείται... από τα εύκολα για το κυβερνών κόμμα, καθώς υπάρχουν στελέχη, κυρίως από την «ομάδα των 53», που αντιδρούν στο προσκλητήριο προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Εντονο «φλερτ» με τους Σοσιαλιστές
Ο αντίλογος αφορά στο όλο και πιο έντονο «φλερτ» της ηγετικής ομάδας και, προσωπικά του κ. Τσίπρα, με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε το τελευταίο 15νθήμερο, στήριξαν τις ελληνικές θέσεις στους «θεσμούς» και συνέβαλαν στο θετικό αποτέλεσμα.
Στις 20 Μαΐου ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών πρωθυπουργών στη Ρώμη -για τρίτη φορά, καθώς η πρώτη ήταν στην αντίστοιχη συνάντηση του Παρισιού και η δεύτερη στην προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.
Στη συνάντηση της επόμενης Κυριακής θα συμμετάσχουν οι Φρανσουά Ολάντ (σ.σ. ο οποίος «άνοιξε» τον χορό των προσκλήσεων στον Ελληνα πρωθυπουργό), ο Ματέο Ρέντσι, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Σουηδός Στέφαν Λεβέν.
Συνέδριο τέλη Ιουνίου ή φθινόπωρο
Ερωτηματικό ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει στον χρόνο σύγκλησης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η ημερομηνία γράφεται και σβήνεται διαρκώς από τον Ιανουάριο λόγω... διαπραγμάτευσης.
«Θα γίνει ή στα τέλη Ιουνίου ή στα τέλη Σεπτεμβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνει... στο ενδιάμεσο.
Κατά τον ίδιο, εάν επιλεγεί η πρώτη εκδοχή, «μπορεί να περιμένει ο ανασχηματισμός μέχρι τότε». Διαφορετικά, «όλα παίζουν».
Για τον χρόνο του συνεδρίου δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα «φως» καθώς συνεδριάζει (και γι' αυτό το θέμα) η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.