Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «λογαριασμό» εστιάζει ο Κυριάκος

Πώς αναδιοργανώνεται η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Το «αέναο» μνημόνιο και η καθημερινότητα του πολίτη. Πρωτοβουλίες υπέρ της «πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας» και αποστάσεις από το ΕΛΚ.

Στον «λογαριασμό» εστιάζει ο Κυριάκος
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένει στο αίτημά του για εκλογές (περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, το χαρακτήρισε στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ), ωστόσο, υπό τις νέες εξελίξεις με τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΝΔ εκ των πραγμάτων αναδιοργανώνει την αντιπολιτευτική τακτική της.

Στη Συγγρού αναγνωρίζουν ότι, εφόσον -όπως όλα δείχνουν- επέλθει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και με δεδομένη την άποψη που υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι οι συγκυβερνώντες θα κάνουν οτιδήποτε για να παραμείνουν στις θέσεις τους, οι πρόωρες κάλπες δείχνουν να απομακρύνονται. Οπότε, στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ πόντους κερδίζει η μετωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για «τα νέα βάρη που φορτώνει στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών», με το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θεωρούν πλέον δεδομένο ότι φέρνει η κυβέρνηση.

Ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτης), όπως διαμηνύουν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταδικάσει τους πολίτες σε μόνιμες πολιτικές λιτότητας, προσδιορίζοντας ως το βασικό πρόβλημα, το λάθος μείγμα λαμβανομένων μέτρων, με έμφαση στην υπέρμετρη φορολογία.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε αέναο μνημόνιο», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης και τη χαρακτηρίζει «ανίκανη» αφού δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, ενώ και «το κόστος παραμονής της στην εξουσία είναι τεράστιο». Από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «η Ελλάδα έχασε 21 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της, δηλαδή 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό».

Εναλλακτική επιλογή

Πέρα πάντως από τα ζητήματα της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί νέο άνοιγμα στην κοινωνία, εστιάζοντας στην καθημερινότητα του πολίτη. «Τα μακροοικονομικά λίγο ενδιαφέρουν τον πολίτη που αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Αυτό που τον νοιάζει είναι οι θέσεις εργασίας, η παιδεία, η υγεία και άλλοι σημαντικοί τομείς», τονίζει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, εξηγώντας τις νέες πρωτοβουλίες αυτού, με επισκέψεις του σε γειτονιές, χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες επισκέφθηκε ολοήμερο σχολείο στην Αργυρούπολη, ενώ αύριο προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Περιστέρι και ακολούθως χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και περίθαλψης, θέλοντας να πείσει για την εναλλακτική επιλογή της ΝΔ.

«Έχω την άνεση να μπορώ να κυκλοφορώ στην κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει, γιατί είπε ψέματα», σημειώνει σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι χρέος του είναι να παραμείνει «κοντά στους πολίτες, να ακούω και να μαθαίνω, ώστε να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές προτάσεις στο νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα».

Η ΝΔ στοχεύει στον σχηματισμό μιας «πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας», συμπεριλαμβανομένων φορέων και προσώπων όχι κατ' ανάγκη με ιδεολογική -μέχρι τώρα- σχέση με τη ΝΔ. Εξού και το σύνθημα για «Συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία», που χρησιμοποιούν ευρέως τα γαλάζια στελέχη. «Επιμένουμε στην αλήθεια, γιατί έχουμε φλομώσει στα ψέματα», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη, καταλόγισε μερίδιο της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε νωρίς η συζήτηση για το χρέος και για τη χρήση λάθους πακέτου μέτρων», τονίζει, ενώ κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις και από ενέργειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Με τον Βέμπερ δεν συμφωνώ σε όλα και η ΝΔ δεν πρέπει να συντάσσεται με ό,τι λέει το ΕΛΚ», υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v