Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Στα €5.000 για κάθε πολίτη ο λογαριασμός της κυβέρνησης

Το αίτημα για εκλογές επανέλαβε ο επικεφαλής της ΝΔ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εντός και εκτός Ελλάδας. Στον «αέρα» το θέμα του χρέους, βαρύ το κόστος για τους πολίτες, αιχμές για την αποδοχή του «πακέτου» από ΕΕ. «Ξεχαρβαλωμένη» η δημόσια διοίκηση.

Μητσοτάκης: Στα €5.000 για κάθε πολίτη ο λογαριασμός της κυβέρνησης

Το τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου το πληρώνει ο Ελληνας πολίτης, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο επικεφαλής της ΝΔ σημείωσε ότι ο λογαριασμός της κυβέρνησης για τους πολίτες ανέρχεται στα 21 δισ. ευρώ ή στα 5.000 ευρώ για κάθε πολίτη.

Το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο μπας και γλυτώσουμε τα πρόσθετα μέτρα, τόνισε.

Τόνισε οτι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο μείγμα των μέτρων, καθώς οι έμμεσοι φόροι που θα ψηφιστούν θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό, ειδικά τους πιο αδύναμους. «Υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη για το ότι η Ευρώπη δέχεται το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων και ίσως σχετίζεται και με το βρετανικό δημοψήφισμα», υπογράμμισε.

Τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν στο τραπέζι τον τελευταίο μήνα, μετά και τη διαρροή της συζήτησης Βελκουλέσκου-Τόμσεν, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους θεσμούς. Γιατί μπήκε ο «κόφτης»; Επειδή όλοι προεξοφλούν την αποτυχία της κυβέρνησης, είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της, υπογράμμισε. 

Το κόστος της δήθεν αυταπάτης Τσίπρα ήταν τεράστιο για τους πολίτες. Δεν μπορεί να λέει ότι ήταν θύμα πλάνης. Ελεγε και συνεχίζει να λέει ψέματα, τόνισε.

Διαπραγμάτευση

«Δέσμευση για την απομείωση του χρέους υπήρχε από το Νοέμβριο του 2012. Δεν έγινε και είναι και ευθύνη των Ευρωπαίων. Δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε σήμερα που κάνει για το 2018. Δείτε τις επιφυλάξεις στην ανακοίνωση του Eurogroup.», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι το χρέος είναι ακόμη στον «αέρα». Είναι θετικό ότι ανοίγει η συζήτηση για το χρέος αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο και το τίμημα είναι βαρύ. Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει δέσμευση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρόνο δεν είναι εφικτά. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επόμενα 15 χρόνια για τόσο μεγάλα πλεονάσματα. Κάτι τέτοιο θα μας καταδικάσει σε συνεχείς πολιτικές λιτότητας και θα μας καταδικάσει σε ένα αέναο μνημόνιο.  

Η συζήτηση για το χρέος είναι τεχνική. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πόσα χρήματα πρέπει να ξοδεύουμε κάθε χρόνο για τις ανάγκες εξυπηρέτησης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλινγκ.

Τόνισε ότι «εμείς θα θέλαμε σταθερά κλειδωμένα επιτόκια. Θέλουμε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους. Είναι σημαντική παράμετρος τα σταθερά επιτόκια, διασφαλίζουν μια προβλεψιμότητα».

Οι μεταρρυθμίσεις και το Δημόσιο

Η Νεα Δημοκρατία δεν συζητά απολύσεις στο δημόσιο. Συζητάμε για πολύ καλύτερη κατανομή προσωπικού, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μπορούμε να πετύχουμε πολλά με εξοικονόμηση πόρων και εκχώρηση υπηρεσιών. Στο Δημόσιο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως γιατί θέλει να κλείσει το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους.

Υπογράμμισε ότι είχε καταθέσει έτοιμο σχέδιο για την αξιολόγηση αλλά ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε τίποτα.

«Εχει ξεχαρβαλωθεί η δημόσια διοίκηση. Μέχρι και τα ΚΕΠ υπολειτουργούν. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει και δεν ξέρει να κάνει.», τόνισε. 

Παιδεία

Στο σκέλος της Παιδείας, ο επικεφαλής της ΝΔ υπογράμμισε ότι υποβαθμίζονται τα ολοήμερα σχολεία με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

Τόνισε ότι έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία, καθώς χτυπά τους πιο αδύναμους.

Εμείς είχαμε καταφέρει να μην έχουμε κενά στα σχολεία, σημείωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δούμε συνολικά τη διαχείριση προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, ενώ έκανε λόγο για χιλιάδες αποσπάσεις και πολλές διοικητικές υπηρεσίες.

Θα αγκαλιάσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις

«Είχα δεσμευτεί ότι μέσα σε 111 μέρες θα κάνω μια σειρά αλλαγών. Τις έκανα όλες. Ότι είπα το έκανα», τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «μέσα από το άνοιγμα που κάνουμε θα αγκαλιάσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις.»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v