Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Παρίσι και Λουξεμβούργο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ποιες συναντήσεις θα πραγματοποιήσει. Τα μηνύματα που θα στείλει στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίθεση στην κυβέρνηση για οικονομία και προσφυγικό.

Σε Παρίσι και Λουξεμβούργο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Να ενισχύσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ξένο παράγοντα θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, η ώρα που η ΝΔ θα κληθεί και πάλι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι κοντά και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να κτίσει το προφίλ του εν δυνάμει μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού και του αξιόπιστου συνομιλητή στο εξωτερικό.

Για τον σκοπό αυτό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζεται για σειρά επισκέψεων στην Ευρώπη και επαφών του με ηγέτες και αξιωματούχους, με πρώτη αυτήν στο Παρίσι την προσεχή εβδομάδα (Δευτέρα και Τρίτη).

Ήδη φέρεται να έχει προγραμματίσει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και πιθανότατα τον Νικολά Σαρκοζί. Οι δύο τελευταίοι, σε προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, θα διεκδικήσουν το χρίσμα των ρεμπουμπλικάνων για την προεδρία.

Στις 30 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πολλές συναντήσεις, ανάμεσα στις οποίες και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μάρκελ και ίσως τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που θα δώσουν επίσης το παρών στην εκδήλωση.

Αντίστοιχες συναντήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει και μέσα στον Ιούνιο, όταν θα επισκεφθεί δύο τουλάχιστον φορές τις Βρυξέλλες, με βάση τον σημερινό προγραμματισμό.

Όπως εκτιμά η Συγγρού, η εικόνα που διαμορφώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε επίσκεψή του στο εξωτερικό είναι πολύ ικανοποιητική, με τον ίδιο να επιχειρεί να πείσει τους συνομιλητές του ότι «μιλούν την ίδια μεταρρυθμιστική γλώσσα» και να καταφέρει να τον αντιμετωπίσουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

«Κατά συρροήν ψέματα»

Την ίδια ώρα, εντός των τειχών και με αφορμή τις εξελίξεις στο Eurogroup, η ΝΔ επιμένει στους πολύ υψηλούς τόνους, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να παρεμβαίνει μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απαντώντας στον κυβερνητικό ενθουσιασμό.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πετύχει. Συνεχίζει να λέει κατά συρροήν ψέματα κάθε μέρα, επιχειρώντας να κάνει μπροστά στα μάτια μας το μαύρο-άσπρο. Και κυρίως δεν έχει καμία ιδέα για το πώς μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μήνα προς τα πίσω και η κυβέρνηση πανηγυρίζει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, υπό τον ίδιο, είχε συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο της Κ.Ο., όπου συμμετείχαν οι συντονιστές, οι αρμόδιοι τομεάρχες για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η ΝΔ εγκαλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, φέρνει ένα 4ο μνημόνιο με εξαιρετικά δυσμενείς όρους και «οι θριαμβολογίες δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση».

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η ΝΔ θα ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε ερώτηση σύσσωμης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. Το προσφυγικό είναι ένα από τα ζητήματα το οποίο η ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα και να «επενδύσει» πολιτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v