Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάμπριελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος

Στο Eurogroup πρέπει να γίνει επιτέλους ένα βήμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, ο οποίος τάχθηκε κατά των επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας καθώς θα καταστρέψουν την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Γκάμπριελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επανέλαβε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας πως επιπλέον μέτρα λιτότητας θα καταστρέψουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.

Ο αντικαγκελάριος επανέλαβε ουσιαστικά τη δήλωση που είχε κάνει το Σάββατο, όπου τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουν πως η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή», επιβεβαιώνοντας παράλληλα και το Euro2day, το οποίο είχε ήδη από τις 6 Μαΐου προαναγγείλει την υποστηρικτική στάση του Γκάμπριελ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να μειώσει το βάρος του χρέους της», δήλωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Reuters, προσθέτοντας πως η ελληνική οικονομία επιτέλους αναπτύσσεται και πάλι και αυτό δεν θα πρέπει να καταστραφεί από επιπλέον μέτρα λιτότητας.

«Γι' αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει ένα βήμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, να κινηθούμε προς μια κατάσταση όπου η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να παλεύει κάθε χρόνο και πάλι για να λάβει νέα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιά δάνεια», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκάμπριελ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε πως ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε αυτή την άποψη ως ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ζάιμπερτ: Πρώτα αξιολόγηση, μετά συζήτηση για το χρέος

Προτού υπάρξει η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως ανέφερε, υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης του προγράμματος, και αυτή η διαδικασία βρίσκετια σε εξέλιξη.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει η πιθανότητα να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους μετά την αξιολόγηση, ξεκαθάρισε όμως παράλληλα πως δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v