Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ετοιμάζεται η ΝΔ

Τα επιχειρήματα των γαλάζιων βουλευτών κατά το επόμενο διήμερο. Ποιες οι αντιπροτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι... ιδιοκτήτες των μέτρων και το δίλημμα της κυβέρνησης.

Για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ετοιμάζεται η ΝΔ

«Σαν καλοί μαθητές, στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν έτοιμα όλα τα... μαθήματά τους μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας για να μην τους μαλώσουν». Με αυτό τον ειρωνικό τρόπο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ σχολίαζε χθες την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει εντός του Σαββατοκύριακου προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Η ΝΔ, όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει, χαρακτηρίζοντάς το «αντιαναπτυξιακό», αφού οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και επιπλέον δυσβάσταχτη φορολογία.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι υπόλοιποι γαλάζιοι βουλευτές που θα μιλήσουν στη μάχη της Βουλής κατά το επόμενο διήμερο, σκοπεύουν να αναδείξουν δημοσίως στο μέγιστο βαθμό αυτή τη διαπίστωση. Από τα βασικά τους μελήματα θα είναι να επαναφέρουν την ατζέντα στα συμφωνημένα μέτρα των 5,4 δις από τα επιπλέον 3,6 που ζητά το ΔΝΤ να ψηφιστούν προληπτικά για την επόμενη διετία και που εστιάζει τη ρητορική της η κυβέρνηση.

«Αποσιωπά, όμως, εσκεμμένα το γεγονός ότι το συνολικό πακέτο που φορτώνει στην κοινωνία ξεπερνά τα 12 δις ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ που έχει ήδη επιβάλει και πληρώνουν οι πολίτες», αναφέρει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Είναι, συνεχίζει η ίδια πηγή, μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ «και αυτή θα κληθεί να τα ψηφίσει και να τα εφαρμόσει, λογοδοτώντας ενώπιον των πολιτών».

Με τους νέους φόρους και τις νέες εισφορές, επισημαίνει η Συγγρού, σχεδόν κάθε πολίτης θα υποχρεούται να αποδίδει στο κράτος το 60% του ήδη μειωμένου εισοδήματός του, ενώ επιχειρείται επικοινωνιακά να εξανεμιστεί η ενδεχόμενη προσπάθεια αξιοποίησης πιθανής αναφοράς στη ρύθμιση του χρέους. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να "αγοράσει", με υψηλό τίμημα για την κοινωνία, δεσμεύσεις των εταίρων μας, που είχαμε ήδη εξασφαλίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Μπροστά σε αδιέξοδο

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, έχοντας να αντιμετωπίσει είτε μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα για τους πολίτες είτε την καταστροφική ρήξη. Απέναντι σε αυτά, η ΝΔ επιμένει στην πάγια θέση που εκφράζει από την αρχή της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, η μία για τα εύκολα και η άλλη για τα δύσκολα, όπως συνέβη τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου με τη συμβολή και της ΝΔ.

Πεποίθηση της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι ένα δίκαιο σύστημα για το ασφαλιστικό θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, να μην τιμωρεί όσους πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, να ενθαρρύνει την εργασία και να συμβάλει στην αλληλεγγύη των γενεών. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναλάβει τις προτάσεις του για το ζήτημα, όπως τις είχε καταθέσει από το βήμα της Βουλής κατά τη σχετική συζήτηση. Ανάμεσά τους, η διατήρηση τριών ταμείων, η χρήση των εργαλείων για την αδήλωτη εργασία, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ο συμψηφισμός των εισφορών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις για τον τελευταίο χρόνο και ο περιορισμός του κόστους των ευγενών Ταμείων στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί η επαφή των κομματικών στελεχών και προσωπικά του ιδίου του κ. Μητσοτάκη με την κοινωνία για να στηριχθεί το επιτακτικό αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης και προσφυγής στις κάλπες. «Είναι κάτι που το ξεκίνησε η ΝΔ, αλλά θα το επιβάλλουν οι πολίτες», σημειώνουν στη Συγγρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v