Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Χτίζει προφίλ ο Κυριάκος

Πώς επιχειρείται να ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους πολίτες. Ο περιορισμός της «κλειστής παρέας» και το παράδειγμα του... Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι εκλογές, το πρόγραμμα και η μάχη της Βουλής.

ΝΔ: Χτίζει προφίλ ο Κυριάκος

Σε δύο επίπεδα κινείται η στρατηγική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και την αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή. Αφενός, διατηρεί στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αφετέρου, ο ίδιος προσωπικά αλλά και τα υπόλοιπα γαλάζια στελέχη κορυφώνουν τον αγώνα δρόμου προκειμένου να ξανανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία που τα προηγούμενα χρόνια είχε γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ.

Ένα από τα βασικά σημεία, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, είναι η προσπάθεια να χτιστεί ένα ηγετικό μεταρρυθμιστικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη εντός αλλά και εκτός των συνόρων, στην επιχείρηση διαμόρφωσης της εικόνας του «ηγέτη της επόμενης μέρας για την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, με εξαιρετική ικανοποίηση υποδέχτηκαν στη Συγγρού δημοσίευμα της «Politico Europe», σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πολιτικών που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά αντίστοιχων δημοσιευμάτων σε ξένα ΜΜΕ από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο ακόμα μέχρι και σήμερα, σε συνάρτηση με τις επαφές που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει τις προσεχείς μέρες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

«Κλειστή παρέα»

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα ηγηθεί της νέας εξόρμησης όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στην περιφέρεια, καθώς για το επόμενο δίμηνο προγραμματίζονται στοχευμένες επισκέψεις του σε όλη τη χώρα. «Η ΝΔ θα γίνει ελκυστική μόνο εάν ξαναέλθει σε επαφή με την κοινωνία», σημειώνει ο ίδιος, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι «σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν στη δημιουργική μας προσπάθεια».

Είναι, όπως λένε στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, το «κλειδί» για την ανακατάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, καθώς οι πολίτες έχουν στραφεί εναντίον του συνόλου του πολιτικού συστήματος και οι προσπάθειες ανάκτησης της εμπιστοσύνης τους είναι «δύσκολη αλλά αναγκαία». Υπενθυμίζουν δε ότι με ανάλογο τρόπο είχε κινηθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, όταν πριν από τις εκλογές που κέρδισε, είχε γυρίσει επί μακρόν τη χώρα από άκρη σε άκρη.

«Δεν οδηγούν πουθενά»

Μέχρι το τέλος Μαΐου, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα πρώτο καλό δείγμα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο επιμελείται ο Κωστής Χατζηδάκης, που στο προ δέκα ημερών συνέδριο του κόμματος παρουσίασε συγκεκριμένες πτυχές αυτού. Επιδίωξη της Συγγρού είναι να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο προτάσεις οι οποίες «δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις και αυξάνουν τον εθνικό πλούτο». Το πρόγραμμα πιθανότατα δεν θα ανακοινωθεί πριν προκηρυχθούν εκλογές, ωστόσο μέρη αυτού θα ανακοινώνονται σταδιακά και ανάλογα με την επικαιρότητα.

Η ΝΔ επιμένει να ζητά μετ' επιτάσεως την παραίτηση Τσίπρα και της κυβέρνησής του και για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς κάθε μέρα που περνά, όπως καταγγέλλει, η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως τα μέτρα που θα έρθουν εκτός απροόπτου στη Βουλή -είτε είναι τα 5,4 δισ. ευρώ, είτε και τα επιπλέον 3,6 δισ.- δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά αφού δεν οδηγούν πουθενά παρά σε παρατεταμένη ύφεση και μόνο. «Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής, που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση της φορολογίας, επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και μεταρρυθμίσεις», τονίζει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v