Μεταχρονολογημένη… Ανάσταση θέλει το Μαξίμου

Εβδομάδα κρίσιμων διαπραγματεύσεων για να βρεθεί «χρυσή τομή» και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Η ικανοποίηση της Αθήνας που ποντάρει στις ευρω-συμμαχίες για να καμφθεί το ΔΝΤ και οι ανησυχίες ότι το επόμενο Eurogroup δεν θα είναι το τελευταίο.

Μεταχρονολογημένη… Ανάσταση θέλει το Μαξίμου

Μετά από ένα διήμερο που τα τηλέφωνα πήραν φωτιά η κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε στην παρούσα φάση, δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά πως φαίνεται και υπό την πίεση των Βρυξελλών έκλεισε το πολυπόθητο ραντεβού για τις 9 Μαϊου, αφήνοντας δηλαδή επαρκή χρόνο για περαιτέρω συζητήσεις στα θέματα που χωρίζουν Ελλάδα-Ευρώπη-ΔΝΤ.

Τις εξελίξεις είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε συνεργάτες του αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων και μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ.

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ πηγές ανέφεραν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Μισέλ Σαπέν. 

Εχοντας ήδη χάσει το ορόσημο της 22 Απριλίου, το οποίο είχε θέσει προ εβδομάδων ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, η αποχώρηση των θεσμών χωρίς ταυτόχρονα να κλειδώσει ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup (που σε κάθε περίπτωση αποτελεί «προαπαιτούμενο» οποιασδήποτε σύγκλισης Συνόδου Κορυφής που παραμένει ως ενδεχόμενο αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup) φάνταζε ως σενάριο καταστροφής του Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση ποντάρισε πολλά στις Βρυξέλλες και ειδικά στη στάση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος μίλησε για παράλογες και αντισυνταγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση του νέου προληπτικού πακέτου μέτρων και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Αυτά τα θέματα δεν αποκλείεται να τεθούν σε μια συνάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, πριν το Eurogroup.

H ώρα των αποφάσεων

Παρά το γεγονός πάντως ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα, δεδομένου ότι έως το τέλος Μαίου θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit στην Αθήνα δεν εκφράζεται απόλυτη βεβαιότητα ότι το προγραμματισμένο Eurogroup θα είναι και το τελευταίο. 

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν «πολύ δύσκολη» τη λήψη τελικής απόφασης σ' αυτό το Eurogroup και δεν αποκλείουν «να τραβήξει» η διαδικασία μέχρι τα μέσα Μαΐου. Και αυτό γιατί πέραν των ανοικτών θεμάτων με την Αθήνα (κάποια μικρά ανοικτά θέματα για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και φυσικά το «προληπτικό πακέτο») το μεγάλο ζήτημα είναι το θέμα του χρέους και επ' αυτού δεν έχει ακόμα καταλήξει η πλευρά των δανειστών, δεδομένης και της στάσης του Β. Σόιμπλε.

Αυτή την εξέλιξη «έδειξε», όπως σημειώσαμε χθες, προ δέκα ημερών (σ.σ. εν μέσω εαρινής συνόδου του ΔΝΤ...) ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε Eurogroup στις 28 Απριλίου και ούτε πριν από τις 5-6 Μαΐου».

Σήματα προόδου

Δεδομένων των εντάσεων πάντως τις τελευταίες 48 ώρες όλοι έσπευσαν να κατεβάσουν τους τόνους και να δουν το ποτήρι μισογεμάτο: 

* Αρχής γεγομένης από τους θεσμούς που αναχωρώντας από την Αθήνα μίλησαν για σημαντική πρόοδο. «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής», έγραψαν.

* Του Πιέρ Μοσκοβισί που προσέθεσε ποσοστά στη σύγκλιση Αθήνα-Θεσμών ανεβάζοντας το 95% του Ντάισελμπλουμ σε 99%. «Εχουμε συγκλίνει σχεδόν σε όλους τους τομείς» ανέφερε για το αρχικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φόρου εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και την συγκρότηση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

O κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η ελληνική πρόταση για ένα μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης αξίζει να εξεταστεί από τους θεσμούς. «Είναι κάτι που αξίζει να εξεταστεί, να του δοθεί η δέουσα προσοχή» σημείωσε. «Εχουμε μερικές προτάσεις στο τραπέζι που πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το ελληνικό δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v