Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα για τον προληπτικό μηχανισμό

Ο φορέας πιστοποίησης τυχόν αποκλίσεων στους στόχους και η απαίτηση ΔΝΤ να έχει ρόλο. Η προσπάθεια να εξαιρεθούν κρίσιμοι κωδικοί του προϋπολογισμού από το «ψαλίδι» και η πρόταση για ποινικές κυρώσεις του ΥΠΟΙΚ αν δεν... πράξει τα δέοντα. «Παίζει» Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Η κόντρα για τον προληπτικό μηχανισμό

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τη νομοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικών διορθώσεων, διαπιστώνουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χίλτον ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στελέχη των δανειστών.

Η πρόοδος εντοπίζεται όμως μόνο με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών και όχι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα με στόχο να επιστρέψουν μετά τον εορτασμό του Πάσχα ενώ εντός της ημέρας ή αύριο αναμένεται και σχετική ανακοίνωση στην οποία η ελληνική πλευρά αναμένει πως θα αποτυπώνεται πρόοδος επί των διαπραγματεύσεων.

Αυτό δεν σημαίνει πως η συμφωνία βρίσκεται στην επόμενη στροφή, αν και υπάρχουν προσδοκίες από πολλές πλευρές για σύγκληση του Eurogroup εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο μηχανισμός και τα ερωτήματα

Οι βασικότερες διαφορές εδράζονται στον φορέα ο οποίος θα πιστοποιεί τις ενδεχόμενες αποκλίσεις σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος και στις δυνατότητες ελιγμών του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων.

Οι διαφωνίες είναι τόσο μεγάλες που ισοδυναμούν –κατά την κυβερνητική ανάγνωση- με ευθεία αμφισβήτηση της Eurostat από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι το οποίο άλλωστε φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πρώτο ερώτημα το οποίο εγείρεται επομένως, είναι ποιος θα πιστοποιεί την απόκλιση επί των δημοσιονομικών στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση της Eurostat με τις ετήσιες ανακοινώσεις της τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ φέρεται να μην το δέχεται φτάνοντας μάλιστα στο σημείο – σύμφωνα με μία πηγή- να ζητά συμμετοχή και δικού του στελέχους στην έκδοση των ανακοινώσεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Η δεύτερη ουσιαστική αιτία διαφωνίας, είναι ποιος θα διαλέγει τα μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν για τη διόρθωση των αποκλίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων, ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές δαπανών σε κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των κωδικών μισθών και συντάξεων.

Στο σημείο αυτό όμως, υπάρχει μια ουσιαστική παράμετρος. Στην ελληνική πρόταση, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τις περικοπές κάποιους κωδικούς (π.χ συντάξεις) υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα οι «τρύπες» που θα δημιουργούνται από τις εξαιρέσεις. Προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πιο πειστική , προτείνονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα αθετήσει τη δέσμευση δημοσιονομικών διορθώσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά σφόδρα και σε αυτή την πρόταση.

Προτείνει, κατά τις ίδιες πηγές αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων για την κάλυψη των αποκλίσεων χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης βρέθηκε και πάλι στο Χίλτον προκειμένου να συντονίσει τις συζητήσεις οι οποίες συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν προβλέπεται -τουλάχιστον για σήμερα-συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ οι επικεφαλής των δανειστών είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα – λόγω Πάσχα- την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v