Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανάληψη του δράματος του 2015 βλέπει η ΝΔ

Το νέο αντιπολιτευτικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο φόβος για «νέο Ιούλιο του '15» και η ερμηνεία της κυβερνητικής στάσης. Το μπαράζ καταγγελιών και η επαφή με την κοινωνία.

Επανάληψη του δράματος του 2015 βλέπει η ΝΔ

Την τελευταία εσωκομματική εκκρεμότητα θέλει να κλείσει σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, ύστερα και από το τριήμερο συνέδριο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι στόχοι, κατά τη Συγγρού, επετεύχθησαν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προέδρου της ΝΔ για αναγέννηση του κόμματος «από την αρχή». Έτσι, αφού εγκρίθηκε το νέο καταστατικό και εξελέγη η νέα Πολιτική Επιτροπή (στην οποία η πλειοψηφία των στελεχών ελέγχονται από τον κ. Μητσοτάκη), πλέον, με την εκλογή του νέου γραμματέα υλοποιείται μία δέσμη στόχων, με όριο τις 111 μέρες από τότε που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές.

Είναι το χρονικό σημείο στο οποίο, όπως έχει εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή, θα ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της ΝΔ, με το νέο πλέον στοίχημα -κατά τη Συγγρού- να είναι «η ανακατάληψη της εξουσίας». Μοναδικός «αστερίσκος» εξακολουθεί το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της γαλάζιας νεολαίας από την κομματική διαδικασία του Σαββατοκύριακου.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης θεωρείται από τα πλέον έμπιστα στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη και βάσει του καταστατικού θα πρέπει να εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία και το στήσιμο κάλπης. Ωστόσο, από τη στιγμή που είναι ο μοναδικός υποψήφιος, δεν αποκλείεται να εκλεγεί διά βοής. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, δεν θα δοθεί η δυνατότητα και σε τυχόν διαφωνούντες να εκφράσουν τις ενστάσεις τους με άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Θα προηγηθεί ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη νεοεκλεγείσα Πολιτική Επιτροπή, απ' όπου αναμένεται να δώσει το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Θα ζητήσει για μία ακόμη φορά την παραίτηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων ομιλιών του αλλά και της χθεσινής ανακοίνωσης της Συγγρού, όπου διαπιστώνεται πως «όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα συνεχίζεται ο Γολγοθάς της χώρας».

Τον πάτο του... βαρελιού

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, στη ΝΔ εκφράζουν τον φόβο τους για επανάληψη της περσινής εξέλιξης, όπως λένε για έναν «νέο Ιούλιο του 2015», με νέες, δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

Εγκαλούν την κυβέρνηση επειδή «σαρώνει» τα διαθέσιμα των ταμείων, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη κίνηση σε δύο λόγους: αφενός, στο γεγονός ότι έχει «ξεμείνει» από ρευστότητα και... ξύνει τον πάτο του βαρελιού και αφετέρου, στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υπερδραματοποιήσει την κατάσταση και να πιέσει τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν τα νέα επώδυνα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος για Σύνοδο Κορυφής. «Όλα δείχνουν ότι σκηνοθετείται ξανά «κορύφωσις του δράματος» και ψήνεται νέα «17ωρη διαπραγμάτευση» με τους «άλλους». Πολύ επικίνδυνα παιχνίδια..», έγραψε ο κ. Κουμουτσάκος στο twitter.

Η κορύφωση των αντιπολιτευτικών τόνων από τη ΝΔ αποτυπώνεται και από το χθεσινό μπαράζ δηλώσεων-καταγγελιών των συντονιστών και τομεαρχών του κόμματος κατά της κυβέρνησης για θέματα όπως η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χορήγηση βίζας στους Ρώσους τουρίστες και η βύθιση του πλοίου «Παναγία Τήνου» στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη διατήρηση της συνεχούς επαφής του με την κοινωνία, η οποία -όπως πιστεύει- θα είναι αυτή που θα ανάψει το «πράσινο φως» στη ΝΔ να επανακάμψει. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου μίλησε για ένα «Κίνημα Αλήθειας» που δημιουργείται και για έναν «νέο πατριωτισμό που ενώνει όλους τους Έλληνες και έχει αποστολή την αναμόρφωση της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v