Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Φόβοι για εκτίναξη «μαύρων κωδικών»

Τα υπό ψήφιση κυβερνητικά μέτρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τους «μαύρους κωδικούς» και τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην ασφαλιστική αγορά, δηλώνουν παράγοντες του κλάδου.

Ασφαλιστικές: Φόβοι για εκτίναξη «μαύρων κωδικών»

Με... άδεια χέρια έφυγαν το Σάββατο το απόγευμα οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς ο τελευταίος ούτε έκανε πίσω στα μέτρα που επιβαρύνουν κατά πολύ το ασφαλιστικό-φορολογικό του κλάδου, ούτε έδωσε κάποια περίοδο χάριτος στην επιβολή τους. Έτσι, επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσοι κρατούσαν πολύ μικρό (ή και καθόλου...) καλάθι για τη συνάντηση αυτή.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα οδηγήσει αφενός σε μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον κλάδο και αφετέρου στην αύξηση των λεγόμενων 'μαύρων κωδικών'» (σ.σ. ανθρώπων δηλαδή που πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα χωρίς να έχουν την επίσημη άδεια), εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τα πράγματα σε ό,τι αφορά στη γενικότερη πολιτική που πρόκειται να υιοθετηθεί:

«Το 50% των επιχειρήσεων που λειτουργεί σήμερα είναι ζόμπι, καθώς επιβιώνει επειδή ακριβώς δεν πληρώνει φόρους στο δημόσιο, δόσεις στις τράπεζες και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το οξύμωρο είναι πως τα νέα μέτρα επιδιώκουν να πάρουν πολλά λεφτά από όσους εξακολουθούν να πληρώνουν. Κάποιοι όμως από αυτούς είτε θα επιδιώξουν τώρα να περιορίσουν τους εργαζόμενούς τους, είτε θα τους απασχολούν χωρίς ασφάλιση.

Το ίδιο θα γίνει και στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους, επειδή -θέλοντας και μη- δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση στις διαγραφές κωδικών από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για πραγματικές αποχωρήσεις, ή για συναδέλφους που θα τους δούμε σύντομα να δουλεύουν κάτω από άλλους κωδικούς».

Το θέμα όμως των «μαύρων κωδικών» δεν είναι καινούριο στην ασφαλιστική αγορά και δεν είναι τυχαίο πως θα αποτελέσει το επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει το insuranceforum.gr στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 10 Μαΐου.

«Θέλει άραγε η αγορά να λύσει το πρόβλημα;» αναρωτιέται ο διοργανωτής του συνεδρίου, συμπληρώνοντας πως «οι "μαύροι κωδικοί" λειτουργούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και εταιρείες και διαμεσολαβητές, οι οποίοι αναπτύσσονται σε βάρος όσων λειτουργούν υγιώς, με επαγγελματισμό και ευθύτητα. Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των ανεξάρτητων διαμεσολαβητών μειώνονται ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται, η δραστηριοποίηση εντός μιας αγοράς όπου οι αθέμιτες πρακτικές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο γίνεται πραγματικά πολύ δύσκολη. Είμαστε έτοιμοι ως αγορά, ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές, να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία υφίστανται και στο τοπικό επίπεδο της κάθε περιοχής;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v