Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα για φθηνότερο «γρήγορο ίντερνετ» ετοιμάζει η ΕΕ

Μόλις το 68% των νοικοκυριών στην Ελλάδα διέθετε το 2015 ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. φτάνει το 83%. Τι εξετάζει η Κομισιόν για τις ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Μέτρα για φθηνότερο «γρήγορο ίντερνετ» ετοιμάζει η ΕΕ

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ουραγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση τα νοικοκυριά που διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση (βλ. πίνακα) και ακόμα πιο πίσω με βάση την ποιότητα των συγκεκριμένων συνδέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει τη γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη λεγόμενη «Καθολική Υπηρεσία».

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που παρέχουν την «Καθολική Υπηρεσία» θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων, δηλαδή σε υψηλές ταχύτητες. Στην Ελλάδα, το 68% των νοικοκυριών διέθετε το 2015 ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. φτάνει το 83%.

Η συζήτηση για την προσθήκη των ευρυζωνικών συνδέσεων στην «Καθολική Υπηρεσία» επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την απόφαση που έλαβε προ εβδομάδων η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επιδότηση των φτωχών νοικοκυριών, ώστε να αποκτήσουν συνδέσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υψηλότερη ταχύτητα.

Η έκθεση της Federal Communications Commission (FCC) για το 2016 εντόπισε πως περίπου το 5% των Αμερικανών δεν διέθετε ευρυζωνική πρόσβαση (με ταχύτητα άνω των 4 Mbps), ενώ μόλις το 37% των νοικοκυριών διέθετε σύνδεση με ταχύτητες άνω των 25 Mpbs, με τα ποσοστά να είναι πολύ χαμηλότερα στις φτωχές περιοχές των ΗΠΑ. Οι επιδοτήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στις ΗΠΑ προωθούνται μέσω του Universal Service Fund (USF). Μέσω του "Lifeline Program" παρέχεται έκπτωση 9,25 δολαρίων για μια τηλεφωνική σύνδεση μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, ενώ από τον Μάρτιο η ίδια έκπτωση παρέχεται και για σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 10 Mbps.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα εξετάσει τον μελλοντικό ρόλο των ευρυζωνικών συνδέσεων εντός της καθολικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου για τις τηλεπικοινωνίες που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016". Το θέμα είχε τεθεί το 2013 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή η οποία είχε υποστηρίξει πως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να ενταχθεί στην «καθολική Υπηρεσία» εξαιτίας του ρόλου που διαδραματίζει πλέον το Διαδίκτυο στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή κ.λπ.

Θετική είναι και η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο τη μείωση του λεγόμενου ψηφιακού χάσματος. Μια σχετική μελέτη επισημαίνει πως απαιτείται εναρμόνιση των κανόνων της "Καθολικής Υπηρεσίας" μεταξύ των κρατών-μελών. Προτείνει, δε, σειρά μέτρων από τις επιδοτήσεις μέχρι τα κουπόνια (vouchers) για την ενίσχυση της πρόσβασης των φτωχών και απομακρυσμένων νοικοκυριών στο Διαδίκτυο.

Στην τελευταία διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, τα κράτη-μέλη υποστήριξαν πως πρέπει να διαθέτουν ευελιξία στο αν θα εντάξουν ή όχι τις ευρυζωνικές συνδέσεις στην "Καθολική Υπηρεσία", αλλά και στον τρόπο που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Η Κομισιόν εξετάζει αυτή την περίοδο τις απαντήσεις των κρατών-μελών που συμμετείχαν στη διαβούλευση και αναμένεται να δημοσιεύσει μια σύνοψη.

Επισημαίνει, επίσης, πως κάποιες χώρες ή οργανισμοί της αγοράς τηλεπικοινωνιών πιστεύουν πως η ενίσχυση των ευρυζωνικών συνδέσεων δεν είναι μόνο θέμα "Καθολικής Υπηρεσίας", αλλά γενικότερης στρατηγικής που πρέπει να ενσωματωθεί στη νέα στρατηγική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, παράλληλα με προβλέψεις για νέους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα ενισχύσουν τις σχετικές επενδύσεις.

Ολα αυτά, δυστυχώς, φαντάζουν μακρινά για την Ελλάδα, όπου ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών μόλις παραιτήθηκε, έπειτα από πολύμηνη διαμάχη με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο νέος γενικός γραμματέας Βασίλης Μαγκλάρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πλήθος εκκρεμοτήτων, από την αδειοδότηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μέχρι την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα νέας γενιάς που καθυστερεί επί χρόνια και λόγω της έλλειψης κεφαλαίων.

Ποσοστό νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο

Χώρα

2014

2015

Λουξεμβούργο

96

97

Ολλανδία

96

96

Δανία

93

92

Σουηδία

90

91

Ηνωμένο Βασίλειο

90

91

Γερμανία

89

90

Φινλανδία

90

90

Εσθονία

83

88

Ιρλανδία

82

85

Μέσος Ορος Ε.Ε.

81

83

Γαλλία

83

83

Αυστρία

81

82

Βέλγιο

83

82

Μάλτα

81

82

Τσεχία

78

79

Ισπανία

74

79

Σλοβακία

78

79

Σλοβενία

77

78

Κροατία

68

77

Ουγγαρία

73

76

Λετονία

73

76

Πολωνία

75

76

Ιταλία

73

75

Κύπρος

69

71

Πορτογαλία

65

70

Ελλάδα

66

68

Λιθουανία

66

68

Ρουμανία

61

68

Βουλγαρία

57

59

 

 

 

ΠΗΓΗ: Eurostat

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v