Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές: Ποιες αλλαγές ζητούν στο ν/σχέδιο

Γιατί αντιδρούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό και τι πρότειναν στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές: Ποιες αλλαγές ζητούν στο ν/σχέδιο

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών προκαλεί το υπό ψήφιση κυβερνητικό πακέτο μέτρων, το οποίο -σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου- απειλεί να θέσει εκτός επαγγέλματος μεγάλο αριθμό σημερινών εργαζομένων.

Σε σχετική συνάντηση στελεχών της ασφαλιστικής βιομηχανίας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας κ. Δημήτρης Γαβαλάκης σημείωσε πως για έναν επαγγελματία που εισπράττει 40.000 ευρώ, περίπου το 65% θα κατευθύνεται σε φόρους και εισφορές, χωρίς να συνυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου.

«Δεν μπορεί να επιβιώσει ο κλάδος με αυτό το νόμο. Η κυβέρνηση δεν συνεκτιμά το γεγονός ότι εμείς δηλώνουμε το 100% των εισοδημάτων μας και έτσι για μας το πλήγμα είναι βαρύτατο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η θέση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

«Το λάθος του νομοσχεδίου είναι προσπαθεί να πάρει πολλά λεφτά από λίγο κόσμο. Για παράδειγμα το 55% του συνόλου των επαγγελματικών δεν πληρώνει καθόλου φόρους, το 50% δεν πληρώνει εισφορές, όταν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δηλώνουν υποχρεωτικά το σύνολο των εισοδημάτων τους. Φοβάμαι ότι αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μαύρων κωδικών στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές».

Χθες το απόγευμα, υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου με υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο με αιτήματα είτε τη βελτίωση του τελικού νόμου, είτε την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου. Ειδικότερα, θέσεις της ΕΑΔΕ είναι:

• Ο προσδιορισμός ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που να μην υπερβαίνει το 40% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

• Σε κάθε περίπτωση να συμπεριληφθεί ο κλάδος, σε όποια έκπτωση ή διευκόλυνση προσαρμογής θα προβλέψει η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία Ελεύθερων Επαγγελματιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v