Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο η ΝΔ

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση των... διαφωνούντων και οι ενστάσεις που διατυπώνουν. Οι δύο ψηφοφορίες, η στάση Σαμαρά και Καραμανλή και οι παρουσίες από τα άλλα κόμματα.

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο η ΝΔ

Με μεγάλες προσδοκίες αλλά και αρκετά «αγκάθια», η ΝΔ οδεύει προς το 10ο τακτικό συνέδριό της, που αρχίζει αύριο στο Metropolitan Expo. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποντάρει πολλά στο επόμενο τριήμερο όσον αφορά στην προσπάθεια αναγέννησης της παράταξής του, ειδικά από τη στιγμή που εκτιμά ότι το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται με σοβαρές πιθανότητες πάνω στο τραπέζι.

«Πρώτα βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, για να μπορούμε ύστερα να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα», είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για μια «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή».

Χθες, η Συγγρού, δια του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παρουσίασε τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο καταστατικό του Κόμματος, το οποίο, όπως τόνισε, «αποτελεί προϊόν της βούλησης 15.432 πολιτών». Ωστόσο, ως φαίνεται, δεν συμφωνούν όλα τα γαλάζια στελέχη με το προτεινόμενο καταστατικό, καθώς, μετά τα τραγελαφικά που συνέβησαν με την ΟΝΝΕΔ, την απομάκρυνση των Ανδρέα Παπαμιμίκου - Βασίλη Γεωργιάδη και την παραίτηση του Φίλιππου Ταυρή από τη θέση του προέδρου της ΚΕΦΕ, χθες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των εσωκομματικών αναταράξεων.

Συγκεκριμένα, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής συγκεντρώθηκαν σε πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας όπου συζήτησαν για τις σοβαρές εξελίξεις, διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις τους σε αρκετά ζητήματα που προωθούνται από την ηγετική ομάδα, τα οποία χαρακτηρίζουν αντικαταστατικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παρέμβουν δημοσίως, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επιδιώκοντας «διορθώσεις» έστω την ύστατη ώρα. Σκέψεις για αντίστοιχη διαμαρτυρία κάνουν και στελέχη της ΟΝΝΕΔ, τα οποία αποκλείστηκαν από το συνέδριο, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη και τα οποία αναζητούν τρόπο να προβάλουν τις θέσεις τους.

«Μικρές μειοψηφίες»

Η Συγγρού δεν ανησυχεί από τις εν λόγω... ανταρσίες, θεωρώντας ότι πρόκειται για μικρές μειοψηφίες και δεν εκφράζουν την ευρεία μάζα των γαλάζιων στελεχών. «Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοδημοκρατών θέλει το κόμμα να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας. Θέλει να δημιουργήσουμε μια ΝΔ που λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία, που ανήκει στους πολλούς και όχι στους λίγους», τονίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα μιλήσει αύριο το απόγευμα ενώπιον των συνέδρων, ανοίγοντας τις εργασίες. Μέχρι αύριο το βράδυ, επίσης, θα μπορούν οι σύνεδροι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τροπολογίες ή προσθήκες στο καταστατικό, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία ανά άρθρο το απόγευμα του Σαββάτου.

Το πρωί της ίδιας μέρας θα χαιρετίσουν τις εργασίες του συνεδρίου οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Την Κυριακή, ανάμεσα στα άλλα, θα παρουσιαστούν πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς (σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή), ενώ θα γίνει και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

Για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο συνέδριο θα δοθεί ο λόγος και σε νέους επιχειρηματίες, επιστημονικούς φορείς και ανθρώπους της κοινωνίας που δεν αποτελούν μέλη του κόμματος, ενώ θα δοθεί βήμα και στις γραμματείες της ΝΔ, να παρουσιάσουν το έργο και τη δράση τους. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους περίπου 4.500 συνέδρους, θα δώσουν το παρών άλλοι 3.000 παρατηρητές, καθώς και 2.000 θεματικοί σύνεδροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v