Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα σε «συνιστώσες» από τη ΝΔ

Οι «συνεργαζόμενες οργανώσεις» και ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής του προέδρου του κόμματος και ποιοι δεν μπορούν να μετέχουν. Τι προβλέπεται για τα οικονομικά.

Ανοιγμα σε «συνιστώσες» από τη ΝΔ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στην ανάγκη συμπόρευσης των δυνάμεων που βρίσκονται «στην ίδια πλευρά του τραπεζιού» και τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του λαϊκισμού. Λίγες μέρες μετά το τελευταίο «άνοιγμα» στο Ποτάμι, μέσω συνέντευξής του, ο πρόεδρος της ΝΔ, μέσω του προσχεδίου του νέου καταστατικού του κόμματος που δόθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση, ούτε λίγο ούτε πολύ άνοιξε τον δρόμο για επισημοποίηση -και σε διαδικαστικό επίπεδο- τέτοιου είδους συνεργασιών. Στο άρθρο 39 με τον τίτλο «Συνεργαζόμενες Οργανώσεις», ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα συμπόρευσης με «πολιτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές ή άλλες οργανώσεις, που δεν αποτελούν όργανα του κόμματος αλλά συνεργάζονται πολιτικά με αυτό».

Η συνεργασία αυτή θα επικυρώνεται με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από σχετική εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, με τις δύο πλευρές να διατηρούν την πλήρη νομική, διοικητική, πολιτική και οικονομική αυτοτέλεια. Πρακτικά, το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει την ύπαρξη συνιστωσών εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογική συνεργασία και όχι μόνο, με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες και όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα να βρίσκονται στο τραπέζι.

Και αυτό δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον που περιλαμβάνει το νέο καταστατικό της ΝΔ, καθώς, για παράδειγμα, τίθεται σε νέα βάση ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος. Αυτή θα γίνεται από τα μέλη της ΝΔ (όπως τώρα), ωστόσο αυτά θα πρέπει τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα να έχουν προεγγραφεί στο λεγόμενο Εθνικό Μητρώο Μελών μέχρι και 15 μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές, όποιος επιθυμούσε, μπορούσε να πάει επιτόπου σε ένα εκλογικό τμήμα, να συμπληρώσει μια αίτηση και να δώσει τρία ευρώ, προκειμένου να ψηφίσει.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να θέσει υποψηφιότητα, μπαίνει πλέον ο όρος να είναι εν ενεργεία βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, βάζοντας έτσι φρένο στις φιλοδοξίες οποιουδήποτε άλλου -πλην βουλευτή. Η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής, εκτός και αν με τη λήξη της, αυτός είναι πρωθυπουργός, οπότε παραμένει στη θέση του.

Εθνικό Μητρώο

Σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή των κοινωνιών στη διαμόρφωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψήφιων βουλευτών και ο Πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια, ώστε -κατά τη Συγγρού- να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Επί των οικονομικών, το κόμμα πλέον δεν θα μπορεί να συνάψει τραπεζικά ή άλλα δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών και εκλογικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα είναι υποχρεωμένο να τηρεί ετήσιο ισολογισμό, τον οποίο θα αναρτά στην ιστοσελίδα nd.gr. Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση, τις συνδρομές των βουλευτών και των μελών της ΝΔ, τις δωρεές, τις προσόδους από την περιουσία του και τα έσοδα από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του.

Επίσης προβλέπονται ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους καθώς εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, ο σχηματισμός πιο ευέλικτων οργάνων με τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο και η ετήσια πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Το προσχέδιο του νέου καταστατικού, ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση, το Σάββατο θα τεθεί ενώπιον των συνέδρων, οι οποίοι θα κληθούν να το υπερψηφίσουν ανά άρθρο. Εάν η πλειοψηφία διαφωνήσει σε κάποιο άρθρο, τότε θα ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο η νέα πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v