Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρύ πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το τέλος συνδρομητικής

Στην αγορά υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση δεν εντοπίσει εναλλακτικές λύσεις για την άντληση εσόδων, τότε ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση δεν πρέπει να επιβληθεί επί του τζίρου αλλά ως ένα σταθερό ποσό ανά συνδρομητή.

Βαρύ πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το τέλος συνδρομητικής

Τη χαριστική βολή στον σχεδόν μοναδικό τομέα της λιανικής που παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα μας, αυτόν της συνδρομητικής τηλεόρασης, θα δώσει η τυχόν επιβολή ειδικού τέλους, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Τα ίδια στελέχη εξηγούν πως εκτός από τη σημαντική επιβάρυνση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς τη συνδρομητική τηλεόραση, το ειδικό τέλος δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αγορά της τηλεόρασης και γενικότερα της ψυχαγωγίας είναι διεθνοποιημένη και λειτουργεί χωρίς ρύθμιση, με αποτέλεσμα η επιβολή ποσοστιαίου φόρου επί του ύψους μιας συνδρομής να ωφελεί τους διεθνείς ομίλους του κλάδου όπως οι αμερικανικές Netflix, Amazon κλπ.

Στην αγορά επισημαίνουν, επίσης, πως αν η κυβέρνηση δεν εντοπίσει εναλλακτικές λύσεις για την άντληση εσόδων, τότε ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση δεν πρέπει να επιβληθεί επί του τζίρου των εταιρειών του κλάδου, αλλά ως ένα σταθερό ποσό ανά συνδρομητή. Γιατί; Μα επειδή σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που προωθούν και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης επιλέγουν να παρέχουν τις τελευταίες σε πολύ χαμηλές τιμές (ή ακόμα και δωρεάν), προκειμένου να ενισχύσουν τα μερίδιά τους σε άλλους τομείς της αγοράς όπως η σταθερή ή η κινητή τηλεφωνία.

Αν επιβληθεί φόρος επί των εσόδων συνδρομητικής τηλεόρασης, τότε θα επιβαρύνονται πολύ λιγότερο όσοι στην ουσία επιδοτούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία και την παρέχουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση αφού προσφέρεται ως "πακέτο" μαζί με άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ενίοτε με πολύ χαμηλό κόστος για τον συνδρομητή.

Η επιβολή επιπλέον φόρου επί του τζίρου θα ευνοήσει όχι μόνο τους διεθνείς ανταγωνιστές των ελληνικών εταιρειών αλλά και εγχώριους "παίκτες" που επιλέγουν λογιστικούς χειρισμούς μέσω των οποίων μειώνουν τον τζίρο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Τα στελέχη των εταιρειών τηλεπικοινωνιών επισημαίνουν πως ο κλάδος ήδη υπερφορολογείται και υπενθυμίζουν το τέλος κινητής τηλεφωνίας, το οποίο κατά πληροφορίες θα αυξηθεί.

Προτείνουν, μάλιστα, και εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης. Επικαλούνται και πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day.gr στο οποίο αναφερόταν πως η καθυστέρηση στην προώθηση του έργου "Σύζευξις ΙΙ", για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών του δημοσίου, επιβαρύνει με περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως εξηγούν, το "Σύζευξις ΙΙ" θα μείωνε στο μισό το ετήσιο τηλεπικοινωνιακό κόστος του δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην ψάχνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από πού θα βρουν 150 εκατ. ευρώ.

Χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο «Game Changer Sports», ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος υποστήριξε πως το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης θα δημιουργούσε επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους όπως ο ελληνικός αθλητισμός και ο ελληνικός κινηματογράφος, κι αυτό γιατί κύριο -αν όχι μοναδικό- έσοδο των ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων αποτελούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ μέσα από τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του ο Ελληνικός Κινηματογράφος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v