Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ

Οι επτά κομβικές καταστατικές τροποποιήσεις που θα ανακοινώσει στο συνέδριο. Το νέο ύφος που θέλει να μεταδώσει στο κόμμα. Τι έδειξε η δημόσια διαβούλευση μεταξύ των γαλάζιων μελών.

Τι αλλάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ

Με στοίχημά του τη δημιουργία ενός «πιο σύγχρονου, ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος σε ευρωπαϊκά πρότυπα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος να ανακοινώσει όλες τις αναγκαίες αλλαγές για την διαμόρφωση της ΝΔ της νέας εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό θεωρείται το 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Metropolitan Expo, βασικό αντικείμενο του οποίου είναι η οργανωτική και καταστατική αναδιοργάνωση της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη άμεσης εφαρμογής του νέου λιτού, κατανοητού, λειτουργικού και μικρότερου σε έκταση καταστατικού, με γενικό πνεύμα του -όπως υποστηρίζει- ότι «η ΝΔ ανήκει στα μέλη της».

Όπερ σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μέλη.

Ενδεικτικό του νέου ύφους που θέλει να μεταδώσει στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου το μισό σε έκταση σε σχέση με το παλιό. Συνεργάτες του μάλιστα επισημαίνουν ότι «αυτή είναι η φιλοσοφία που θα εφαρμόσει και ως πρωθυπουργός στους νόμους του κράτους».

Οι καταστατικές αλλαγές προκύπτουν από δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και δίνοντας, σύμφωνα με τη Συγγρού, εντολή για ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να ανακοινώσει στους 5.000 συνέδρους επτά σημαντικές αλλαγές, μέσω των οποίων θα επιδιώξει την ανασυγκρότηση της ΝΔ και την επαναπροσέγγισή της με την κοινωνία:

1. Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

2. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της ΝΔ από τις τράπεζες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη και απόλυτης εφαρμογής της διαφάνεια, αλλά και συμμάζεμα των οικονομικών του κόμματος, ενώ θα καλέσει και τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

3. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των γαλάζιων μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, εναλλάξ ιδεολογικό και καταστατικό, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

4. Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας. Θα δημιουργηθεί ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει με το Συνέδριο.

5. Μια σημαντική αλλαγή είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του προέδρου θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

6. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Θα συσταθεί εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια με αξιοκρατία.

7. Θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των προέδρων και των συμβουλίων των ΝΟΔΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εξάλλου θα παρουσιαστούν και οι πρώτες κατευθύνσεις του Κυβερνητικού Προγράμματος της ΝΔ.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι αφενός να είναι συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για το πλάνο των 111 ημερών (Νέα Δημοκρατία Από την Αρχή) και αφετέρου να αναβαθμίσει τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι δεν αποκλείει σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Βάσει του ισχύοντος καταστατικού, από το συνέδριο θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και λίγες μέρες αργότερα αυτή θα συνέλθει για να εκλέξει το νέο Γραμματέα, καθώς και την Εκτελεστική Γραμματεία.

Με σύνθημα "Οξυγόνο για την Ελλάδα μας"

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει μπει πια στην τελική ευθεία για το 10ο Τακτικό Εθνικό της Συνέδριο. Ένα Συνέδριο, στο οποίο θα κάνουμε πράξη το αίτημα των φίλων και των μελών της Νέας Δημοκρατίας για μια "Νέα Δημοκρατία από την Αρχή".

Επιλέξαμε για σύνθημα του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου το "Οξυγόνο για την Ελλάδα μας".

Το οξυγόνο για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v