Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η χώρα θα κρατήσει τις κόκκινες γραμμές

Μετωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέσεις υπέρ του ΔΝΤ, WikiLeaks και διαπλοκή. Η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, χωρίς επιπλέον μέτρα. Μήνυμα από Μάριο Ντράγκι η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο QE. Στα 953 εκατ. τα δάνεια των ΜΜΕ, στα 322 εκατ. οι οφειλές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας: Η χώρα θα κρατήσει τις κόκκινες γραμμές

«Αυτό που απασχολεί τον μέσο πολίτη είναι πώς έφτασε η χώρα έως εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

«Για την παρέα που λεηλάτησε τη χώρα θα πάρουμε απαντήσεις;», αναρωτήθηκε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καλύπτει τον Στ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, που έκρυψε, όπως είπε, τις λίστες στα συρτάρια.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίστηκε όσους έλεγαν ότι η χώρα πρέπει να φύγει από τη ζώνη Σένγκεν και πως όταν έκλεισαν τα σύνορα, ουσιαστικά υπερασπίστηκε όσους έκαναν τη μονομερή ενέργεια λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι υπογράφει.

Τον κατηγόρησε ακόμα ότι πήρε τη θέση των Σκοπίων στα γεγονότα στην Ειδομένη αλλά και όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα, έσπευσε να πάρει τη θέση του Ταμείου.

«Ρωτώ: Θα υπερασπιστείτε ποτέ, έστω με τις διαφωνίες, τα συμφέροντα της χώρας, ή θα υπερασπίζεστε τις θέσεις τρίτων;», υπογράμμισε. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της χώρας και στάθηκε στην επίσκεψη του Πάπα, ως κίνηση αναγνώρισης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δύο μηνύσεις που έγιναν από τη ΝΔ (τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Σαμαρά) στην Ολγα Γεροβασίλη, που ζήτησε πολιτικές απαντήσεις σε δημοσιεύματα. «Εχετε επιλέξει τη στρατηγική τού στρίβειν διά των μηνύσεων», είπε. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης».

Οι δέκα Παπασταύρου είναι ένας Παπασταύρου αλλά είναι σε δέκα λίστες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βάζουμε τάξη στη διαπλοκή

Είναι θράσος να τολμάτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση, που σπεύδει να πράξει το αυτονόητο. Να βάλει μια τάξη στη διαπλοκή και να προχωρήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός. 

«Το θράσος πηγαίνει παραπέρα όταν κατηγορείτε εμάς για τα capital controls». Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν οι διαρροές από το WikiLeaks, αντί να ασχοληθείτε με την ουσία, να αφήσετε υπονοούμενα από πού διέρρευσαν και να μιλάτε για την ασφάλεια και να υιοθετείτε τη θέση των δανειστών.

Η συμφωνία

Σπεύσατε να ονομάσετε μονομερή ενέργεια την προσπάθειά μας να αποφασίσουμε εμείς τα μέσα για να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην πρόθεση να κατατεθούν νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Είστε βασιλικότερος του βασιλέως, κανείς δεν το έχει ονομάσει μονομερή ενέργεια.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζητώντας εκλογές θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε ασφυξία. «Θα περιμένετε πολύ ακόμα», σημείωσε.

Υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, lock out). Αυτή είναι η ιδεολογία σας, υπερασπίζεστε τους πλούσιους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα κρατήσει τις κόκκινες γραμμές και θα αποτρέψει τη μείωση συντάξεων.

Θα προχωρήσουμε

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα, γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Μπορεί να σας στεναχωρεί ότι παίρνουν θέση υπεράσπισης της χώρας ο Μ. Σουλτς και ο εκπρόσωπος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σας διαβεβαιώ ότι η χώρα δεν είναι μόνη, έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει, σημείωσε.
 
Προστασία πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, η ελληνική πρόταση για το νέο φορολογικό και η πρόταση για το ασφαλιστικό ήταν τα θέματα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός.

Τα δάνεια σε κόμματα

Φοροφυγάδες, μιζαδόροι, λαθρέμποροι, τα Golden Boys των τραπεζών και τα κόμματα που τους στήριξαν, έφτασαν τη χώρα ως εδώ, είπε ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι πόσο κόστισε και πόσο συνεχίζει να κοστίζει, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής:

* Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ο συνολικός δανεισμός των μέσων ενημέρωσης ανερχόταν στα 953 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν κατέβαλλαν τέλος συχνοτήτων (σ.σ. 43 εκατ. ευρώ το ποσόν), με επιχείρημα ότι το τέλος συμψηφιζόταν με τον τηλεοπτικό χρόνο διαφήμισης στα κόμματα. «Το επιχείρημα του δήθεν συμψηφισμού κατέπεσε στα δικαστήρια και το Δημόσιο άρχισε ήδη να εισπράττει», τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αναχρηματοδότηση των «θαλασσοδανείων» συνεχίσθηκε και μετά το 2010 που, λόγω κρίσης και μνημονίων, οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα στην πραγματική οικονομία.

* Τα τραπεζικά δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων αυτή τη στιγμή είναι: ΝΔ: 197 εκατ. ευρώ, ΠΑΣΟΚ: 125,5 εκατ. ευρώ. «Ποιος θα τα πληρώσει; Εάν πληρώσουν τα μέλη σας, θα σας στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα ισχύον νομικό πλαίσιο ("το οποίο το αλλάζουμε") βάσει του οποίου τα κόμματα δανείζονταν από τις τράπεζες υπέρογκα ποσά, βάζοντας ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

«Είχαν προεξοφλήσει και ότι θα έπαιρναν μονίμως τα ίδια, υψηλά εκλογικά ποσοστά, βάσει των οποίων κατανέμεται η κρατική χρηματοδότηση, αλλά και ότι αυτή θα παρέμενε εξίσου υψηλή», σημείωσε.

Παρέπεμψε, επίσης, στην τροπολογία του 2013 (επί κυβέρνησης Σαμαρά), με την οποία απηλλάγησαν των ευθυνών τους οι διοικήσεις των τραπεζών για «τα θαλασσοδάνεια» στα πρώην δύο μεγάλα κόμματα.

Τα δάνεια στα ΜΜΕ

Όλα άλλαξαν στη χώρα τα χρόνια των Μνημονίων, αλλά σε ό,τι αφορά στα δάνεια των ΜΜΕ δεν άλλαξε τίποτα. «Αναχρηματοδοτήθηκαν αντί να εξοφλούνται. Ποιο ήταν το αντάλλαγμα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. 

Η δευτερολογία

Δεν θα κρυφτεί το σκάνδαλο του ΚΕΠΝΟ, ούτε το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής. Ζήτησα άλλη μια φορά να πάρετε θέση για τον Σταύρο Παπασταύρου και δεν το κάνατε.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως για ένα μικρό δάνειο που είχε πάρει το κόμμα (8 εκατ. ευρώ), είχε βάλει υποθήκη τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. «Εσείς πια εξασφάλιση είχατε για τα 200 εκατ. ευρώ;», ρώτησε.

Να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία της ΝΔ και στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε και τα τιμολόγια του Μαυρίκου.

Απαντώντας στην υπόθεση του πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη έκανε λόγο για παράλειψη του υπουργού. Η Επιτροπή πόθεν έσχες που μετέχουν δικαστικοί απεφάνθη και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο σχεδόν ομόφωνα, 6 – 1.

Ο Μάριο Ντράγκι

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Μάριο Ντράγκι και όπως είπε, ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση των τραπεζών.

Είναι η αρχή του τέλους της αξιολόγησης που έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v