Νομοσχέδια 'κόκκινων γραμμών' για φόρους-συντάξεις

Η κυβέρνηση καταθέτει την επόμενη εβδομάδα ν/σχέδια για φόρους-συντάξεις χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία. Μιλά για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αλλά και «κόκκινες γραμμές». «Δεν καταθέτω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο», ξεκαθαρίζει ο Τσακαλώτος. Κομμάτι της συζήτησης τα ενήμερα δάνεια.

Νομοσχέδια κόκκινων γραμμών για φόρους-συντάξεις

Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη τύπου.

Θα ετοιμάσουμε δυο νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις. Θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και «θα είμαστε ανοικτοί για τις όποιες παρατηρήσεις των Θεσμών», σημείωσε. Ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Οπως είπε για τα δυο θέματα Αθήνα και δανειστές είναι ήδη πολύ κοντά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κίνηση αυτή συνιστά «μονομερή ενέργεια» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές.

Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να πάει με κατεπείγουσες διαδικασίες καθώς είναι μεταρρύθμιση που χρειάζεται εδώ και χρόνια.

Νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση για το ότι η Ελλάδα νομοθετεί ότι είναι αναγκαίο. Είναι ένας «καλός συμβιβασμός», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι για να υπάρχει έγκαιρη εκταμίευση πρέπει να αποφευχθεί ένα μπαράζ νομοθετήσεων εκ των υστέρων. 

Είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Ξέρετε ότι η Κρ. Λαγκάρντ θέλει μεγάλη μείωση χρέους ενώ κάποια κράτη δεν θέλουν. Το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή θέση για τις συντάξεις το αφορολόγητο.

Εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση και θέλουμε να καλύψουμε όλους τους θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας. Συζητάμε με τους θεσμούς αλλά είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις.

Η διαδικασία πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Αν είναι να αλλάξει η χώρα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει συζήτηση για το χρέους και η ατζέντα της ανάπτυξης να έρθει πιο κοντά.

Εξέφρασε την ελπίδα στην Ουάσιγκτον, μετά στην Αθήνα και εν συνεχεία στα Eurogroup να καταλήξουμε. «Δεν τα έχουμε σπάσει», αν και το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση για το ποια είναι η απόφαση επί ιδίων μέτρων.

Μαξίμου: Δεν είναι μονομερής ενέργεια

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Ξεκινά η σύνταξη των νομοσχεδίων βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί και θα συμπληρωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. 

«Δεν καταθέτω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο»

Κόκκινες γραμμές υπάρχουν και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα κάνουμε άλλη. «Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε από το πρωϊ το Euro2day.gr.

Εκτακτα Eurogroup

Χθες διαπιστώσαμε ότι ενώ είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10 – 15 ώρες να λύσουμε, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.

Όπως είπε έτσι όλοι μαζί συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

«Δεδομένου ωστόσο ότι το Eurogroup της 22 Απριλίου είναι άτυπο ποιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup Δευτέρα ή Τρίτη», συμπλήρωσε.

Το φορολογικό

Στο νόμο για την φορολογία έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν από το φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο νομοσχέδιο. Είναι φορολογικά προοδευτικό, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Η προοδευτικότητα ή μη του συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτό.

«Υπάρχει ακόμα η αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22 άντε 25, 26 Απριλίου θα έχουμε μια τελική λύση», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Τι περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή μεγάλη προσέγγιση, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τελική συμφωνία».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα υπάρχουν ίσοι κανόνες για όλους.

Όπως είπε:

* Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018.

* Η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ

* Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

Για τα κόκκινα δάνεια

Έχουμε προσεγγίσει ένα κοινό τόπο και πιστεύω πως έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ο κ. Γ. Σταθάκης.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των  όποιων εκκρεμοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε πως η προσέγγιση μας είναι γνωστή θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει Plan B δήλωσε πως «εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα ότι θα κλείσει η συμφωνία».

Συμπλήρωσε πώς μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι τα ενήμερα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v