Προσχέδιο συμφωνίας «τουλάχιστον με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και σε πολιτική βάση θα επιχειρήσει να κλείσει η κυβέρνηση, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα και τα χρονικά ορόσημα να λειτουργούν ως μέγγενη.
Οι συσκέψεις του κεντρικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και χθες διαρκείς καθώς σήμερα έληγε το deadline για τη σύνταξη των δύο προσχεδίων συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ.
Το στίγμα, πάντως, το έδωσε, κατά τις πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στη νέα μείωση του αφορολόγητου που ζητούν οι θεσμοί.
«Αυτή η μείωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή από αυτή την κυβέρνηση», φέρεται να ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι, σε μία τέτοια εξέλιξη, δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για τον ίδιον να παραμείνει στη θέση του.
Ετσι, με τις διαφορές να μην μπορούν να γεφυρωθούν στο παρά πέντε, οι δύο πλευρές αποφάσισαν χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα την παύση των διαπραγματεύσεων, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα (μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ).
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup. Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε ότι δεν έβγαινε το Staff Level Agreement όσο περνούσε ο καιρός, με δεδομένο ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον».
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη ήρθε σε αντιδιαστολή με την αισιοδοξία την οποία μετέδιδαν όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές για άμεση επίτευξη συμφωνίας, έστω και στη βάση δύο διαφορετικών κειμένων.
Μέχρι πού υποχωρούμε;
Αργά χθες το απόγευμα έγινε η τελευταία ενημέρωση και από τους Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου στις 8:30 μ.μ. να ξεκινήσει ο νέος γύρος με το κουαρτέτο στο Χίλτον.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε μία φόρμουλα απεμπλοκής στο θέμα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με την οποία διατηρείται η προστασία της πρώτης κατοικίας για «πολύ μικρομεσαίους» επιχειρηματίες δανειολήπτες, ενώ ορίζονται χρονικά στάδια στη μεταφορά των δανείων από τις τράπεζες στα funds.
Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ένα μικρό περιθώριο υποχώρησης στη μείωση των συντάξεων «λίγο κάτω από τα 1.400 ευρώ, ως άθροισμα κύριων και επικουρικών». Ο υπουργός Εργασίας έχει επίσης διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τη «γενναία μείωση» που ζητούν οι θεσμοί -συνεργάτης του κατέβαζε το κατώφλι από τα 1.400 ευρώ στα... 750-800 ευρώ.
Με πολιτική λύση
Παρότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι οι συνομιλίες του ιδίου με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα ενταθούν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εμπλοκή με πολιτική λύση.
Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε αμέσως μετά το Πάσχα (ή και λίγο πριν, αν όλα πάνε καλά...) να νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα από τη Βουλή και να πάμε σε εκταμίευση της δόσης.
Οπως σημειώσαμε και χθες πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει η αξιολόγηση και «λίγο μετά το Πάσχα», παρότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είχε εμφανίσει ως ορόσημο την 22α Απριλίου, όπου συνεδριάζει το Eurogroup.
Τσίπρας προς ΔΝΤ: Εχουμε να κάνουμε με ζωές, όχι με καριέρες
Με αφορμή (και) τη νέα παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ για τα λάθη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (σ.σ. μίλησε εκ νέου για τους λάθος πολλαπλασιαστές και για την υποεκτίμηση, από πλευράς Ταμείου, της υφεσιακής επίπτωσης που θα είχαν αυτά τα λάθη), ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και χθες στο Ταμείο.
«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Είναι παράδοξο από τη μία να αναγνωρίζουν τα λάθη αυτοί που εφαρμόζουν τις πολιτικές και την ίδια στιγμή να επιμένουν στη εφαρμογή του λάθους και να λένε ότι εσείς δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση. Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς, αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχει πάρει μία πορεία εξαιρετικά δυσάρεστη», είπε, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων στο Μαξίμου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.
Φωτογραφίζοντας δε, τον Πολ Τόμσεν, τόνισε ότι «για έναν τεχνοκράτη υπάλληλο μπορεί να αποτελεί θέμα των εμμονών του και της καριέρας του το εάν θα αποτύχει και το τρίτο πρόγραμμα όπως απέτυχαν τα δύο πρώτα, αλλά για την Ευρώπη αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα και η ανάκαμψη».
Ως δια ταύτα, παρουσίασε την τήρηση της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού: «Εφόσον δεν έχουν προκύψει δεδομένα που δυσχεραίνουν την οικονομία της χώρας, είτε θα έπρεπε να βελτιωθούν οι προβλέψεις, είτε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα συμφωνήσαμε».