Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολονυχτία διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία

Προσέγγιση στο φορολογικό σκέλος βλέπει η ελληνική πλευρά, ενώ σύγκλιση φαίνεται πως υπάρχει και στα κόκκινα δάνεια. Οι επικουρικές συντάξεις μεγάλο αγκάθι. Διακόπηκε η συνάντηση με Γ. Κατρούγκαλο. Στο τραπέζι ταχύτερες διαδικασίες για κατασχέσεις και επανεξέταση φοροαπαλλαγών.

Ολονυχτία διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία

Μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους επικεφαλής των δανειστών, ξεκίνησε λίγο πριν τις ενιάμιση το βράδυ και συνεχίζεται και μετά τις 06:00, η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί ότι «έως τα ξημερώματα της Δευτέρας» θα υπάρξει συμφωνία στον καμβά των κειμένων που κατέβασαν στο τραπέζι τόσο η τρόικα Κομισιόν- ΕΚΤ- ESM, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Συζητήσαμε για τα δημοσιονομικά και σχεδόν τα κλείσαμε», υποστήριξε υψηλόβαθμη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται με τους δανειστές λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Εκτίμησε ότι θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό καθώς η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει άμεσα σε δυο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ) στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των Θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σόιμπλε η απάντηση ήταν «τι περιμένατε να πει σε αυτή τη φάση», θεωρώντας ότι εντάσσονται στις πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές.

Τέλος, η ίδια πηγή σε ερώτηση για το ύψος του αφορολόγητου επέμεινε ότι παραμένει στα 9.100 ευρώ την ώρα πάντως που πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δανειστές επιμένουν σε περαιτέρω μείωση λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Το ασφαλιστικό

Μεγάλο μέτωπο είναι το ασφαλιστικό με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει προσερχόμενος ότι έχουμε τις θέσεις μας και πάνω σε αυτές διαπραγματευόμαστε. Σε κάθε συνάντηση πάμε για να τελειώσουμε, προσέθεσε. Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας διακόπηκε στις 02:30 με πηγή του υπουργείου να σημειώνει ότι «είναι ακόμα νωρίς», υπονοώντας έτσι ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση αργότερα το βράδυ ή το πρωί. Οι διαφωνίες είναι σημαντικές στο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, όπου ζητούνται μεγάλες μειώσεις.

Τα ανοικτά μέτωπα

Μετά το ασφαλιστικό η σκυτάλη πέρασε στα κόκκινα δάνεια, αφού προηγουμένως συζητήθηκε το θέμα του Δημοσίου. Στις διαπραγματεύσεις μετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν τις 06:00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης μεταξύ των δυο πλευρών.

Τα κείμενα

Οι συζητήσεις γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα αναμένονται παραπάνω από αισθητές. Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται, αναφέρουν οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στις αυστηρές εκτιμήσεις του και προσγειώνοντας τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5% βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, συνεχίζοντας να πιέζει για παράλληλη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Δεν αποκλείεται ωστόσο τελικά να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών - ΔΝΤ επί της απόδοσης των μέτρων.

Οι συμφωνίες

Ένα από τα ελάχιστα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει 100% φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στα εύκολα άλλωστε, στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο ταχύτερες διαδικασίες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, η επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο τελικό κείμενο, όποτε αυτό προκύψει, αναμένεται να υπογραμμιστεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την ιδιοκτησία του Προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v