Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Υποχωρήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης για να κλείσει το ντιλ

Οι επικουρικές συντάξεις προβάλλουν ως το μεγαλύτερο αγκάθι για τη συμφωνία με τους θεσμούς. Πως διαμορφώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης με τις νέες προτάσεις. Η ενδιάμεση λύση για τις συντάξεις χηρείας και το αγκάθι των εργασιακών. Σε εξέλιξη η συνάντηση Κατρούγκαλου-Τσακαλώτου με τους θεσμούς.

Ασφαλιστικό: Υποχωρήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης για να κλείσει το ντιλ

Με μια υποχώρηση σε ότι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης προσέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημερινό νέο κύκλο διαπραγμάτευσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ελληνική πλευρά προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία φαίνεται να αποδέχεται ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 40% για 40 χρόνια εργασίας.

Την σημερινή πάντως συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να μονοπωλήσει το θέμα των επικουρικών, όπου παρά τις περικοπές που αποδέχτηκε η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται ακόμα να καταγράφεται μεγάλη πρόοδος, καθώς οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί την ελληνική πρόταση για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr το εργασιακό, για το οποίο ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η Αθήνα, έχοντας κατά πληροφορίες σύμμαχο τους ευρωπαίους επιδιώκει να μεταθέσει το θέμα για το Καλοκαίρι, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών εντάσεων.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Ετσι:

* για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%,
* φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και
* ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου.

Πρόκειται για σημαντική υποχώρηση που σηματοδοτεί την απόφαση να μειωθούν οι νέες συντάξεις για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες.

Σε ότι αφορά τις επικουρικές, στο ραντεβού της Πέμπτης δεν φάνηκε οποιαδήποτε πρόοδος, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ όσο όμως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν συμφώνησαν στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, για περιορισμένο χρόνο (πιθανότατα 3 χρόνια).

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) με αύξηση των εισφορών κατά ένα μεγάλο μέρος, μείωση των συντάξεων αλλά και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν χθες, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται. Κι εδώ έρχεται ένα ακόμη «αγκάθι» που χωρίζει τις δύο πλευρές από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται να αποδέχεται την αντικατάστασή της από τον «κανόνα βιωσιμότητας» που προτείνει η κυβέρνηση.

Οι συντάξεις χηρείας

Σε ότι αφορά το θέμα που ανέκυψε με τις συντάξεις χηρείας στο τελικό σχέδιο θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v