Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ΗΠΑ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η έμφαση του προέδρου της ΝΔ στην ψήφο των ομογενών. Ποιες συναντήσεις θα έχει στη Νέα Υόρκη. Προσέγγιση των μεσαίων στρωμάτων και των πιο ασθενών οικονομικά κοινωνικών τάξεων.

Στις ΗΠΑ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ήταν 20 Ιανουαρίου, δέκα μέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν πρόσκληση από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματίων Μείζονος Νέας Υόρκης για τις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι οποίες κορυφώνονται με την καθιερωμένη μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν την 10η Απριλίου 2016.

Συγκεκριμένα, οι ομογενείς ζητούσαν από τον Πρόεδρο της αξιωματική αντιπολίτευσης να τιμήσει τον ελληνισμό της Αμερικής με την παρουσία του ως τελετάρχη στην παρέλαση. Ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε θετικά σε μια πρόσκληση που, όπως λέει, διαχρονικά έχει στόχο την προσπάθεια του Ελληνισμού της Αμερικής για τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τους δεσμούς της κοινότητας με τη γενέτειρα.

Η στιγμή αυτή έφτασε και νωρίς σήμερα τα ξημερώματα ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε το υπερατλαντικό ταξίδι του, παραμένοντας στην αμερικανική μεγαλούπολη μέχρι την Τρίτη, οπότε θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην ανάγκη θεσμοθέτησης της ψήφου του απόδημου ελληνισμού στις εθνικές εκλογές και θα τονίσει για μια ακόμα φορά την πρόθεσή του να προωθήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα για τους Έλληνες του εξωτερικού. «Δεν νοείται η ελληνική πολιτεία να αναζητεί την οικονομική στήριξη των ομογενών, χωρίς αυτή από πλευράς της να μην αντιμετωπίζει αυτό το μείζον θέμα που κάθε πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα της Ευρώπης έχει διευθετήσει προ πολλού», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει και τη φοιτήτρια κόρη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με στελέχη της ομογένειας, με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες με μακροχρόνια φιλελληνικά αισθήματα. Κυρίως όμως, σύμφωνα με το περιβάλλον του, «θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει απλούς, καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας που αγαπούν την πατρίδα τους, πονάνε την πατρίδα τους και ζητάνε από την ελληνική πολιτεία τη δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στα κοινά της γενέτειράς τους».

«Τα μέτρα που έρχονται»

Η σκέψη πάντως του προέδρου της ΝΔ θα είναι σίγουρα στραμμένη και πίσω στην Ελλάδα, όπου εκτιμά πως οι καταστάσεις τόσο στην οικονομία όσο και στο προσφυγικό είναι «βραδυφλεγείς βόμβες» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί η... έκρηξη. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και «τα μέτρα που έρχονται».

Στη γαλάζια στρατηγική περιλαμβάνεται η προσέγγιση ιδίως των μεσαίων στρωμάτων και των πιο ασθενών οικονομικά κοινωνικών τάξεων, που μέχρι τις εκλογές στην πλειοψηφία τους στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί η διαφορετική φιλοσοφία των δύο κομμάτων όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ να προτάσσει το δίπτυχο «εργασία και επενδύσεις», προκειμένου να επιστρέψει ο τόπος σε αναπτυξιακή πορεία.

«Πρέπει από την εικόνα του συνταξιούχου που συντηρεί το άνεργο παιδί του, να περάσουμε σε αυτή του εργαζόμενου που μπορεί να συντηρεί και τον ηλικιωμένο γονιό του», τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 10ο τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου, καθώς και η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, όπου οι ομάδες εργασίας αρχίζουν να παραδίδουν τις προτάσεις τους στον αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για το ζήτημα, Κωστή Χατζηδάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v