Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βαρύ πακέτο μέτρων μπαίνει στο στόχαστρο της ΝΔ

Οι εκτιμήσεις της Συγγρού για την αξιολόγηση και τα... επακόλουθά της. Οι συγκρίσεις με την περίοδο Σαμαρά. Οι διαρροές των WikiLeaks και οι αιχμές για την κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Το βαρύ πακέτο μέτρων μπαίνει στο στόχαστρο της ΝΔ

Αναπόφευκτη θεωρεί η ΝΔ την επιβολή νέων επώδυνων φορολογικών μέτρων, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και εκεί αναμένεται να εστιάσει σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική της.

Κάθε μέρα που περνά, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κατάσταση χειροτερεύει, ενώ θα υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία την κυβερνητική δέσμευση ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς καμία μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα». Κάτι που θεωρούν πως δεν μπορεί να ισχύσει στην πράξη επ' ουδενί, αφού «ακόμα και τα πιο αισιόδοξα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι η νέα υπερφορολόγηση είναι προ των πυλών».

«Νέα, πολύ επώδυνα μέτρα έρχονται για όλους τους πολίτες. Το φορολογικό σοκ που σχεδιάζει η κυβέρνηση στραγγαλίζει την οικονομία, επιδεινώνει δραματικά την κρίση και, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στο προσφυγικό, οδηγεί τη χώρα σε ασφυξία», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε για μία ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα «να φύγει τώρα». Αυτό πάντως -εκτιμούν στη ΝΔ- μπορεί να συμβεί, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προκειμένου να μην εφαρμόσει τα δυσβάσταχτα μέτρα που θα έχει συμφωνήσει, ο πρωθυπουργός αποφασίσει να «αποδράσει».

Η... παρέα του Μαξίμου

«Η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε νέο αδιέξοδο», θεωρεί συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τους κυβερνητικούς «πανηγυρισμούς» που προβλέπει να συνοδεύουν τη συμφωνία -εφόσον αυτή τελικά επιτευχθεί. Τα 5,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα που έρχονται, κατά τον ίδιο, οφείλονται αποκλειστικά στους χειρισμούς «της παρέας του Μαξίμου που έβαλε τη χώρα σε περιπέτειες και υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη η οποία είχε σημειωθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αλλά και μετά από αυτήν, θα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως υπαίτιος και... ιδιοκτήτης των επικείμενων νέων μέτρων είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτηρίζουν «η έλλειψη σοβαρότητας, το ψέμα και η πλήρης αναξιοπιστία».

Αντίθετα, πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε χθες και ο συντονιστής Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι «για να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να εξέλθει οριστικά από την κρίση, επιβάλλεται η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών και με λιγότερους φόρους». Η ΝΔ, κατά τον ίδιο, «δεν συναινεί στην ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης να στραγγαλίσει την οικονομία και να εξοντώσει φορολογικά τους Έλληνες».

Με αφορμή, εξάλλου, την υπόθεση των διαρροών για το ΔΝΤ, πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πρόκειται για «τεχνητή κρίση» την οποία δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να συσπειρώσει τους βουλευτές του ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται στο Κοινοβούλιο. Κάνει δε λόγο για «παράσταση» που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός από το περασμένο Σάββατο και η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ξέρουμε πού κατέληξε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει και μάλιστα ενισχυμένο στο πρόγραμμα. Μαζί και οι πιεστικές, συχνά υπερβολικές, απαιτήσεις του».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, λόγω της απεργίας στα αεροδρόμια, δεν θα πετάξει τελικά σήμερα για τις ΗΠΑ, αλλά αύριο τα ξημερώματα, προσκεκλημένος των Ελλήνων ομογενών. Θα είναι τελετάρχης στην παρέλαση της Κυριακής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v