Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρειος Πάγος: Η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση έκδοσης Μ. Φόρου στην Κύπρο

Για το ένα από τα τέσσερα αδικήματα προτείνει την έκδοση του πρώην στελέχους της Λαϊκης ο αντεισαγγελέας. Τι υποστηρίζουν οι συνήγοροι.

Αρειος Πάγος: Η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση έκδοσης Μ. Φόρου στην Κύπρο

Πρόταση να εκδοθεί στην Κύπρο και έτερος συνεργάτης του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου ο Μάρκος Φόρος, διατύπωσε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αθ. Ακριτίδης.

Ο αντεισαγγελεας επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να εκδοθεί ο κ. Φόρος μόνο για ένα από τα τέσσερα αδικήματα, για την κατηγορία της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών, καθώς μόνο για αυτήν την κατηγορία από τις τέσσερις αποτελεί αδίκημα στην Ελλάδα.

Οι συνήγοροι του υποστήριξαν ότι η δίκη του (αν κριθεί τελικά ότι πρέπει να δικαστεί για τη μια από τις τέσσερις κατηγορίες), πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς στην Κύπρο δεν θα έχει δίκαιη δίκη, αφού το κλίμα είναι αρνητικό και τους έχουν ήδη καταδικάσει, τα ΜΜΕ. Επίσης, ανέφεραν ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να εκδοθεί ο κ. Φόρου στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη του νόμου 2190/1920.

Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε έφεση του κ. Φόρου κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία αποφασίστηκε η έκδοση του στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης στην Κύπρο, τόσο του κ. Μπουλούτα όσο και του κ. Φόρου.

Σε βάρος και των δύο έχουν εκδοθεί από τις κυπριακές δικαστικές αρχές εντάλματα σύλληψης σχετικά με την υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Ο κ. Φόρος έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Λαϊκής. 

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι κ.κ. Μπουλούτας και Φόρος κατά την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Λαϊκής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2011, δεν ενημέρωσαν το κοινό όπως όφειλαν, για την απομείωση της υπεραξίας της Τράπεζας. 

Οι συνήγοροι του κ. Φόρου ανέφεραν ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να γίνει έκδοση στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη του νόμου 2190/1920, ενώ ανέφεραν ότι η κατηγορία για την οποία μπορεί να εκδοθεί -σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δασούλα - στην Ελλάδα αποτελεί απλή διοικητική παράβαση και όχι ποινική παράβαση.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά την τότε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας να καθυστερήσει την καταγραφή μειωμένης υπεραξίας για τις ελληνικές εργασίες, κατά ένα τρίμηνο προκειμένου να προσλάβει εξωτερικό συνεργάτη για τον υπολογισμό τους, σε συνεργασία και με τους ορκωτούς ελεγκτές, όπως και συνέβη το αμέσως επόμενο τρίμηνο.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v