Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνταξη χηρείας στα 57 ζητούν οι δανειστές

Νέα απαίτηση των πιστωτών για καταβολή της σύνταξης χηρείας μόνο σε όσους επιζώντες συζύγους είναι άνω των 57 ετών. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι επικουρικές. Πολύ κοντά είναι κυβέρνηση - δανειστές για Εθνική Σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύνταξη χηρείας στα 57 ζητούν οι δανειστές

Ένα ακόμη «αγκάθι» στην επιδίωξη της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών όσο το δυνατό γρηγορότερα εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή, κι ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι στο ασφαλιστικό βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τεθούν όρια ηλικίας στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, προτείνοντας το 57ο έτος.

Παράλληλα ζητούν και όπως φαίνεται θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη συμφωνία, θα υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Σήμερα συνολικά περισσότεροι από 400.000 παίρνουν σύνταξη χηρείας, εκ των οποίων όμως μόνο οι 78.000 είναι κάτω των 57 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν στις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου. Παράλληλα, κι ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποιο ραντεβού μεταξύ υπουργείου Εργασίας και θεσμών (σε εξέλιξη βρισκόταν χθες το απόγευμα η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκου Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών), υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά, καθώς έχει «κλειδώσει» η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης.

Η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος κάτω από τα 20 και έως τα 15.

Σημαντική πρόοδος εκτιμούν στην κυβέρνηση πως έχει επιτευχθεί στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι συντελεστές για τα έτη μεταξύ 16 και 25.

Μεγάλη παραμένει βέβαια η διαφορά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και κατ’ επέκταση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) έως το 2024, παρά την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, εμφανίζει έλλειμμα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% για όσους λαμβάνουν κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ δεν επαρκεί. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v