Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε

Επιθυμούμε να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, τόνισε η καγκελάριος. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Αναγκαία η βιωσιμότητα χρέους, για να γίνουν επενδύσεις.

Μέρκελ-Λαγκάρντ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε

Στην εκτίμηση ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, συμφώνησαν Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με επικεφαλής οικονομικών οργανισμών.

Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις, τόνισε η καγκελάριος. Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους, κράτησε τη γνωστή γερμανική στάση. «Δεν είναι απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης να μη γίνει κούρεμα του χρέους αλλά κατά τη γνώμη μας αυτό είναι νομικά αδύνατο στην ευρωζώνη», σημείωσε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία, είπε.

«Είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε», τόνισε.

Με αυτή την ατάκα πήρε το νήμα η Κρ. Λαγκάρντ. «Προφανέστατα δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε και ειδικότερα εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού», σημείωσε. 

Όπως είπε (απαντώντας σε ερώτηση που σημείωνε τη θέση του Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις και ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ίσως να είναι μικρότερα), «οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα».

Δουλεύουμε μαζί, είχαμε μια καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος, πρόσθεσε.

Λαγκάρντ: Εύθραυστη η παγκόσμια ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αλλά η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και αδύναμη και τα ρίσκα αυξάνονται, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

«Τα καλά νέα είναι πως έχουμε ανάπτυξη, υπάρχει ανάκαμψη, τα καλά νέα είναι πως δεν έχουμε κρίση. Αλλά τα κακά νέα είναι πως η ανάπτυξη είναι εύθραυστη, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και τα ρίσκα στον ορίζοντα αυξάνονται», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μετά από συνάντηση των επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών στο Βερολίνο.

Η ίδια επισήμανε πως τα ρίσκα είναι η Κίνα, οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Eπίθεση Γκούρια κατά του Παναμά

«Λάβρος» ήταν ο Άνχελ Γκούρια αναφορικά με τη στάση του Παναμά τα τελευταία χρόνια, στις προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής, στη σκιά και των αποκαλύψεων των Panama Papers.

Συνολικά 130 χώρες έχουν συμφωνήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ο Παναμάς έκανε πέντε χρόνια για να δώσει στοιχεία για τη νομοθεσία του, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Δεν δέχονται να υπογράψουν τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», πρόσθεσε. «Κάθε φορά που ζητάμε κάτι από τη χώρα, παίρνουμε οργισμένες επιστολές από τους δικηγόρους τους», επισήμανε.

Όπως είπε, είναι χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσει ο Παναμάς τα βήματα που ακολουθεί ο υπόλοιπος κόσμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v