Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει έως 22 Απριλίου

Σκληρή επίθεση στους «ανόητους» του ΔΝΤ και τη «σύμμαχο» ΝΔ. Μιλά για γενικευμένη υποστήριξη από την Ευρώπη. Γιατί δεν συμφέρει η πρόταση του Ταμείου. Το άνοιγμα σε Γεννηματά και η μετωπική με Μητσοτάκη. Το σχόλιο για φόρους, Panama Leaks και προσφυγικό.

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει έως 22 Απριλίου

«Θα έχουμε θετικές εξελίξεις», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, από την οποία ζήτησε να στηρίξει τη γλώσσα της αλήθειας.

Εκανε σκληρή επίθεση στο ΔΝΤ και μίλησε για λάθη που κόστισαν ακριβά στη χώρα και τα οποία δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα στελέχη του. Δεν αντέχουν το τρίτο πρόγραμμα που δεν σχεδίασαν να πετύχει, είπε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της συμφωνίας που υπέγραψε, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί επανάληψη των περσινών από κάποιους «ανόητους» και σημείωσε ότι αποδείχτηκε ότι τα capital controls δεν ήταν ευθύνη και σχέδιο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι κάλεσε με αυτά τα δεδομένα τη ΝΔ να καταθέσει Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδομήσει το επιχείρημα ότι το Ταμείο είναι σύμμαχος στο θέμα του χρέους. Η συζήτηση προβλέπεται αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση από την υφιστάμενη συμφωνία, είπε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ζητά το Ταμείο είναι χειρότερα.

Η επίθεση ήταν σφοδρή στη ΝΔ για τη στάση της μετά τις αποκαλύψεις του Σαββάτου, αντιπαραβάλλοντάς την μάλιστα με τη θέση τη Φώφης Γεννηματά. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, «ακολουθεί» τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Οι επαφές με Ευρώπη και ΗΠΑ

«Είχα μια σειρά συζητήσεις και μεταξύ αυτών επικοινωνία με τον Φρ. Ολάντ», είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας την καθυστέρηση της έναρξης της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όπως είπε, εισέπραξε κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας ότι «η αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να τελειώσει, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Απρίλη ώστε στις 22 να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο».

Ανέφερε πως είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει συμφωνία για τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας και υποστήριξη ότι πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών.

Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι βιώνουμε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Είναι μια σύγκρουση που δεν πρέπει να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την κρισιμότητα των στιγμών για την Ευρώπη με ανοικτά ζητήματα όπως το προσφυγικό, η τρομοκρατία και το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι 'ανόητοι'». Όπως είπε χρησιμοποιεί τη λέξη γιατί η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησία μια τακτική καθυστερήσεων που θα οδηγούσε σε κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος.

Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό, αλλά αναρωτιέμαι αν όσοι κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.

Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα επαναληφθεί η απόπειρα από την πλευρά των εκπροσώπων του Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση με «ανόητο» τρόπο.

Τα προηγούμενα γεγονότα

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά «ανοησίες» από το Ταμείο στα προηγούμενα μνημόνια που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας.

Θύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ, διά του τότε επικεφαλής οικονομολόγου Ο. Μπλανσάρ, εξήγησε μια από τις ανοησίες: Ότι ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιήθηκε για την ύφεση ήταν λάθος.

Όπως είπε, τα λάθη συνεχίστηκαν. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013.

Τότε η Γενική Διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. «Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία σου 'κασίδη το κεφάλι'».

Θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί τα δεδομένα. Θέλω με τη βεβαιότητα ότι ανάλογα λάθη δεν θα επαναληφθούν, να σταθώ σε ορισμένα συμπεράσματα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση των στελεχών του Ταμείου ότι ήταν ετεροβαρής για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ηταν το μόνο σημείο που δεν έσπευσε να αναδείξει η ΝΔ, γιατί τους χαλά τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου θέλουν να επαναφέρουν στο τραπέζι αξιώσεις που είχαν πριν και δεν επαληθεύτηκαν από τη Συμφωνία. Η συμφωνία ήταν πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα επί Σαμαρά-Βενιζέλου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι οι στόχοι για μικρότερα πλεονάσματα οδηγούν σε εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ και ότι τότε το ΔΝΤ απαιτούσε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέτρα που δεν προχώρησαν λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Σε αυτά ανέφερε:

* Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Απελευθέρωση απολύσεων
* Απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
* Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
* Πώληση ΑΔΜΗΕ και άλλων υποδομών της χώρας.

Η τακτική των καθυστερήσεων και η επιβολή των capital controls δεν ήταν ευθύνη και σχέδιο της Ελλάδας, όπως μας κατηγορεί ο Κ. Μητσοτάκης. Αποδεικνύεται ότι ήταν ακριβώς το αντίθετο. Μια καλοσχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της Ελλάδας. Όταν το καταγγείλαμε πέρυσι, ακούγαμε από τη ΝΔ ότι θα καταστρέψουμε τη χώρα και ότι έχουμε σχέδιο δραχμής.

Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, ας την καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ευθύνες στην Ελλάδα για αυτό δεν θα βρει», συμπλήρωσε.

Σύμμαχος του ΔΝΤ η... ΝΔ

Θα διαψευστούν οικτρά όσοι ονειρεύονται την επανάληψη του 2015, είπε ο πρωθυπουργός. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε αυτά τα σενάρια «σύμμαχος» κάποιων στο ΔΝΤ είναι η ΝΔ. Είναι διακαής πόθος, όπως και πολλών, γιατί φοβούνται μια κυβέρνηση που θα αφήσει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τη στάση αυτή την παίρνουν και γιατί στο βάθος συμφωνούν με μια σειρά από τις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου και τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. «Αυτή είναι η ιδεολογία τους», υπογράμμισε.

Το κούρεμα χρέους

Ποιος το αρνείται; Ο τελευταίος ήταν ο κ. Σαμαράς, που έλεγε ότι είναι βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί που τάχα μας υποστηρίζουν σε αυτό, δεν ζητάνε κούρεμα χρέους αλλά πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, με το πρόσχημα του χρέους και το πρόσχημα ότι θα το αρνηθούν οι Ευρωπαίοι.

Αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας και μας λένε: Δεχτείτε και άλλα μέτρα και εμείς θα σας υποστηρίξουμε να πετύχετε αυτό που έχετε καταφέρει τον Ιούλη, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Οποιοι βάζουν προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση τα νέα μέτρα και μετά λένε ότι θα σε βοηθήσουν στο χρέος είναι σαν να σου λένε: Πήδα από τον 5ο όροφο και εγώ είμαι εδώ να σε στηρίξω.

Ξεκινούν με λάθος βάση

Υπογράψαμε συμφωνία φτάνοντας στα πολιτικά μας όρια και θα την τηρήσουμε κατά γράμμα. Δεν θα ζητήσουμε περισσότερα αλλά δεν θα δώσουμε και τίποτα παραπάνω. Περιμένουμε όλοι να σεβαστούν όσα υπέγραψαν.

Ξέρουμε και εμείς να μετράμε, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο θέλει μείωση των στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι χειρότερα: δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία που αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι, ότι η οικονομία πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2015. Αυτή είναι η βάση συζήτησης με ΕΕ και ΕΚΤ και το Ταμείο τα αμφισβητεί. Προσπαθεί να επιβάλει ως βάση εκκίνησης ένα αριθμό που προκύπτει αυθαίρετα. Θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση με τη θεώρηση ότι έχουμε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Η στάση αυτή πιθανά να βγαίνει από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί δύο προγράμματα που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν να έχουν αποτύχει και ένα τρίτο πρόγραμμα στο οποίο δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει. «Ολοι; Δεν ξέρω αλλά σίγουρα αυτοί που εμπλέκονται στον σχεδιασμό».

Είναι οξύμωρο να κινδυνεύει μια χώρα γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το λάθος τους, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ΠτΔ ότι πρέπει να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη στάση της Φ. Γεννηματά που ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ και την αντιπαρέβαλε με τις θέσεις του Αδ. Γεωργιάδη που όπως είπε «ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Εχουν αντίπαλο τους αριθμούς...

Επιτιθέμενος στη ΝΔ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχτηκε οριακή και πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το 2015 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό. Φτάσαμε στην πρώτη θέση στις απορροφήσεις, με ρεκόρ, στα τέλη της χρονιάς, κονδυλίων από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην έστω και μικρή μείωση της ανεργίας αλλά και στο ότι έγινε η ανακεφαλαιοποίηση.

Τα φορολογικά

Οι φορολογικές ρυθμίσεις προστατεύουν τα 8/10 των ελεύθερων επαγγελματιών και τα 9/10 των αγροτών και συνδέουν τις εισφορές με το εισόδημα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ενας είναι ο στόχος. Να κλείσουμε την αξιολόγηση και η χώρα να βγει μπροστά στην ανάκαμψη. Να γυρίσουν οι επενδυτές και να υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές, αλλά θέλω να επαναλάβω πόσο κρίσιμο είναι να κρατάμε ανοικτή τη χαραμάδα της αλήθειας που διαστρεβλώνεται από κάποια ΜΜΕ», είπε στους βουλευτές του.

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν κήρυκες της καταστροφής αλλά θα διαψευστούν. Χρειάζεται υπομονή και να δείχνουμε το πραγματικό μέτρο σύγκρισης», είπε ο πρωθυπουργός.

Το προσφυγικό

Θα συνεχίσουμε τηρώντας τη διεθνή νομιμότητα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στο γεγονός ότι ήδη έχουν μειωθεί οι ροές.

Τα Panama Leaks

Δεν είδαμε τη ΝΔ να ρωτά από πού διέρρευσαν. Είδαμε πολλές χώρες να λένε ότι θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία. Η ΝΔ δεν έχει κάνει ακόμα δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια. Θα είχε κάθε λόγο αφού ακόμα και σε αυτές τις λίστες φαίνεται το όνομα Παπασταύρου. «Απουσιάζει από καμία λίστα;».

Θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει ο κ. Μητσοτάκης; Διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v