Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ανεβάζει τους τόνους για τα Wikileaks

Τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για το ΔΝΤ. Οι «κρυφές» σκέψεις του πρωθυπουργού, κατά τη Συγγρού. Η «κατασκευή εχθρού», οι δύο επιστολές προς το Ταμείο και η ασφάλεια των επικοινωνιών.

ΝΔ: Ανεβάζει τους τόνους για τα Wikileaks

Να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί η ΝΔ όσον αφορά τη στάση της στην υπόθεση των Wikileaks και του ΔΝΤ. Μετά την αναμονή των πρώτων ωρών μετά την δημοσιοποίηση των σχετικών διαρροών, τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να σκληρύνουν και στο συγκεκριμένο θέμα την αντιπολιτευτική τους τακτική θέτοντας μια σειρά από ερωτηματικά με στόχο την αποδόμηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων.

«Μπορεί πλέον να τους εμπιστευτεί κανείς; Έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Θυμίζουν την ιστορία του λύκου που φυλάει τα πρόβατα», έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ερμήνευε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα ως μια ένδειξη βούλησης «να δραπετεύσει, αφού πρώτα θυματοποιηθεί και προσπαθήσει να πείσει ότι για όλα φτάνει οι... κακοί οι δανειστές».

Στη Συγγρού υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει και αναζητά «άλλοθι» για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. «Θέλουν ή δεν θέλουν τελικά να ευοδωθεί η διαπραγμάτευση;», είναι το ερώτημα που θέτουν, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο μήπως επαναληφθεί η ιστορία του 2015 και οδηγηθούμε σε νέα οικονομική «ασφυξία».

Αλλά και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία θα συνοδευτεί από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει κατασκευάσει έναν «εχθρό» στον οποίο «αποκλειστικά και μόνο» θα οφείλονται όλα τα... δεινά. Έτσι, θα έχει ένα καλό επιχείρημα να παρουσιάσει τόσο προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τους βουλευτές του οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν νομοθετήματα στα οποία -αν μη τι άλλο- διαφωνούν.

«Ποια από τις δύο;»

Ο πρωθυπουργός, κατά τη ΝΔ, δεν αποκλείεται να έχει στο μυαλό του την αποχώρηση του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση, ώστε να συμφωνηθούν λιγότερα μέτρα, όπως σε αυτήν την περίπτωση θα εξανεμιστούν οι ελπίδες διευθέτησης του χρέους, για την οποία μόνος σύμμαχος της χώρας μας είναι το Ταμείο. Και το ερώτημα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ποια από τις δύο επιστολές της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ έχει ισχύ: Αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που «παρακαλούσε το Δ.Ν.Τ. και την κυρία Λαγκάρντ για συνεργασία» ή αυτή του πρωθυπουργού προς την κ. Λαγκάρντ με την οποία σηκώνει «λάβαρα αντίστασης» εναντίον του Ταμείου;

Όσον αφορά τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι οι ήδη γνωστές θέσεις του ΔΝΤ από παλιά, όμως το θέμα είναι ότι κάποιος, δηλαδή η κυβέρνηση, τους δίνει το δικαίωμα να έχουν τέτοιες σκέψεις για την Ελλάδα. «Γιατί παριστάνει την έκπληκτη η κυβέρνηση; Όλοι τα συζητούσαν μέχρι τώρα. Η ίδια πρώτη. Είναι δανειστές. Τις πρακτικές τους τις ζήσαμε και εμείς το Β´ εξάμηνο του 14 όταν δεν έκλειναν τη διαπραγμάτευση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω την έκπληξη της κυβέρνησης. Στο Blog του κ. Τόμσεν τα λέει όλα αυτά. Θα όφειλε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση».

Μείζον θέμα για τη ΝΔ προκύπτει και με την ασφάλεια των επικοινωνιών. Εφόσον οι διαρροές έγιναν στην Ελλάδα, υποστηρίζουν, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε οι υποκλοπές έγιναν από τις ελληνικές αρχές, «οπότε οφείλει η κυβέρνηση να μας δώσει εξηγήσεις», είτε από άλλους, «άρα επιβεβαιώνεται η θεωρία περί ξέφραγου αμπελιού της χώρας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v