Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση κατά... κύματα της ΝΔ στην κυβέρνηση

Η εντολή Μητσοτάκη για «αποδόμηση κάθε κυβερνητικού επιχειρήματος». Γιατί πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Οι... πίσω γραμμές της θετικής στάσης στην εξεταστική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επίθεση κατά... κύματα της ΝΔ στην κυβέρνηση

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το μπαράζ των χθεσινών ανακοινώσεων της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια, κύκλωμα εκβιαστών, δικαιοσύνη, παιδεία και πολιτισμός είναι κάποιοι από τους τομείς στους οποίους το τελευταίο 24ωρο ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος και οι συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος εκτόξευσαν σφοδρά πυρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου.

Η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και το αίτημα για εκλογές που κατέθεσε την Τρίτη από το βήμα τη Βουλής, είναι «μετωπική επίθεση σε όλα τα επίπεδα και αποδόμηση κάθε επιχειρήματος της κυβέρνησης».

Συνεργάτες του κάνουν λόγο για «ξεκίνημα μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας», επιχειρώντας την ταύτισή τους με τους πολίτες σε ένα κοινό μέτωπο κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Το αίτημα για εκλογές δεν είναι μόνο της ΝΔ αλλά και της κοινωνίας που ασφυκτιά», τονίζει η ίδια πηγή, προσδιορίζοντας ως μοναδικό στόχο του κόμματός του «να σταματήσει η πορεία κατάρρευσης της χώρας».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, μολονότι γνωρίζει πως το κόμμα του ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμο για εκλογές από τη στιγμή που εκκρεμούν αρκετά ζητήματα όπως η οργανωτική ανασυγκρότηση και η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, δηλώνει βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη σημερινή. Γι' αυτό και μόλις έξι μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές, δεν διστάζει να ζητήσει νέες, επισφραγίζοντας το διαχωριστικό τείχος που τον χωρίζει από τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα πώς μπορεί από τη μία να ζητά τόσο σύντομα νέα λαϊκή ετυμηγορία και ταυτόχρονα να τάσσεται υπέρ των σταθερών εκλογικών κύκλων, η απάντηση που δίνει η Συγγρού είναι ότι «η σταθερότητα συνδέεται με κανονικές συνθήκες και κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα».

Παιχνίδι στρατηγικής

Όσον αφορά στη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημα της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, πέρα από τις δημόσιες αιτιολογίες της Συγγρού περί «διαφάνειας στον δημόσιο βίο» και περί «λόγων αρχής», πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρύβεται και κάτι άλλο: Η πίεση προς την απέναντι πλευρά να επιδείξει «την ίδια υπεύθυνη στάση» με αυτή της ΝΔ και να ψηφίσει επίσης θετικά στη πρότασή της για τα capital controls, το τρίτο μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και ακόμα και να μην αποδεχθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης το σχετικό αίτημα, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, θα είναι μια σημαντική ηθική νίκη της έναντι αυτών και ενώπιον της κοινωνίας, η οποία -όπως λένε- θα βγάλει τα συμπεράσματά της. Και αυτό μάλιστα, τη στιγμή που πρακτικά η ψήφος της ΝΔ δεν θα επηρεάσει στο τελικό αποτέλεσμα, αφού επαρκούν αυτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση της εξεταστικής.

Προς το παρόν, πάντως, τα γαλάζια βέλη κτυπούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που, με διαρροές τους, προαναγγέλλουν την άρνησή τους να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ: «Η άρνηση της Κυβέρνησης στη χθεσινή πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή σ' ό,τι αφορά στην οδυνηρή περίοδο Τσίπρα - Βαρουφάκη ή Βαρουφάκη - Τσίπρα, την αφήνει έκθετη σε κυρίαρχα ερωτήματα της ελληνικής κοινής γνώμης, των Ελλήνων πολιτών, του ελληνικού λαού», σημείωσε χθες ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπερτερεί και σε προσωπικό επίπεδο έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Υπό το πρίσμα αυτό, θα επιδιώξει και άλλες μεταξύ τους «ξιφομαχίες», όπως την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, ενώ θα πυκνώσει και τις δημόσιες εμφανίσεις του, καθώς, όπως λέει, «θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι». Η αρχή θα γίνει αύριο από τη Λάρισα, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ (22-24 Απριλίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v