Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» βουλευτές

Τι συζητήθηκε σε χθεσινό γεύμα, οι εκτιμήσεις και οι... προτροπές. Η πρόταση για Εξεταστική και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η αντιπολιτευτική στρατηγική της Συγγρού.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» βουλευτές

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ύστερα και από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή και το αίτημα για εκλογές που υπέβαλε για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σταθμίζουν στη ΝΔ. Στη Συγγρού αποτιμούν απόλυτα θετικά την παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου αντιπολιτευτικής ρητορικής. Αυτό αποτυπώθηκε και στο χθεσινό γεύμα που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους γαλάζιους βουλευτές που ανήκουν στην Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε εστιατόριο στην Καλλιθέα, όπου η ικανοποίηση... περίσσευε.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κόντρα στο Κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επαναλαμβάνει στα μέλη της Κ.Ο. αρκετά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής. Τα κάλεσε δε σε εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα λόγω του «απρόβλεπτου των εξελίξεων», ενώ τους ζήτησε να παρεμβαίνουν διαρκώς με τον δημόσιο λόγο τους τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ, κοινωνώντας τον λόγο της ΝΔ στην κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτη του, με την προχθεσινή τοποθέτησή του, «εξέφρασε τη γενικότερη διαπίστωση της κοινωνίας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση βλάπτει τον τόπο και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν». Χρεώνει μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα «συντριπτική ήττα» γιατί προκάλεσε τη συζήτηση, έπαιζε στο «δικό του γήπεδο, αυτό της διαφθοράς και της διαπλοκής, ωστόσο δεν είχε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα».

Επιλογή χωρίς επιστροφή

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να ζητήσει εκλογές ουσιαστικά αποτελεί μία επιλογή χωρίς επιστροφή, καθώς τα όποια -έστω λίγα- περιθώρια συνεννόησης με τη συγκυβέρνηση πλέον παύουν να υφίστανται. Εξ ου και η πόλωση που θα χαρακτηρίζει επί καθημερινής βάσης τη ρητορική της Συγγρού, σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και στελεχών. Όσο για το ερώτημα για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα να απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες υποστήριζε ότι δεν ζητάει εκλογές γιατί δεν μπορεί να τις προκαλέσει, η απάντηση είναι συναφής με τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα:

«Κάθε μέρα που περνά, αλλάζει ο λογαριασμός της ζημιάς που κάνει στον τόπο η κυβέρνηση. Η ΝΔ, ως υπεύθυνη δύναμη, δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό», σημειώνουν στο στρατόπεδο της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «εάν η καταστροφή αυτή συσσωρευθεί, ενδεχομένως να πλησιάσει το σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα».

Η μάχη με την κυβέρνηση πλέον μετατίθεται για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο τη Δικαιοσύνη και τις «κυβερνητικές παρεμβάσεις», όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η ΝΔ. Έρχεται δε σε συνέχεια της χθεσινής κατάθεσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, όπως την είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορά στη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση και να ακολουθεί ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v