Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Το φλερτ φέρνει... ραντεβού

Πώς θα κινηθούν στο σημερινό τετ α τετ Γεννηματά και Θεοδωράκης. Συγκλίσεις και διαφορές στον δρόμο για το νέο κόμμα. Παρών στις εξελίξεις δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κεντροαριστερά: Το φλερτ φέρνει... ραντεβού

Κορυφώνονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, με το νέο επεισόδιο στο σίριαλ, ύστερα από την ανταλλαγή επιστολών, να είναι το ραντεβού που έχουν το απόγευμα η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή.

Τη συνάντηση ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που 'παρών' στις εξελίξεις δηλώνει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος απέστειλε χθες απαντητική επιστολή στον κ. Θεοδωράκη.

Αντικείμενο του σημερινού τετ α τετ είναι η αναζήτηση του κοινού τόπου συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών και του τρόπου με τον οποίο θα συνεχίσει ο διάλογος για την ανασύνταξη του χώρου της κεντροαριστεράς, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός νέου φορέα.

Οι κοινές ανησυχίες είναι έντονες, ήδη έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων, αρκετές είναι όμως και οι διαφορές των επικεφαλής τους. Έτσι, για παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει για την ανάγκη σχηματισμού μιας επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό για τη συγκρότηση του χώρου, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει τη σύσταση του Κοινοβούλιου του Κέντρου.

Συζητήσεις και με τη Δράση

«Έχουν καταγραφεί οι θέσεις μας, υπάρχει απόφαση του συνεδρίου για το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Κάπου συμφωνούμε και κάπου όχι, υπάρχει προεργασία και το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση σημαίνει ότι υπάρχουν ελπίδες συνεννόησης», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, που εκτιμά την ανάγκη έκφρασης όλων των προοδευτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Αν είναι μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, δεν αρκεί», Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού φέρεται να έχει κάνει σχετικές συζητήσεις και με τον Θόδωρο Σκυλακάκη, πρόεδρο της Δράσης, για πιθανή συνεργασία.

Από την άλλη, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνιζε πως «αν το εγχείρημα βασιστεί πάνω σε ένα πλαίσιο ηθικών και ιδεολογικών αρχών και αξιών, πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων, τότε σίγουρα μπορεί να έχει τύχη. Αν όμως», συνεχίζει, «αυτοί που θα σχεδιάσουν το μέλλον του χώρου δεν έχουν καμία αιρετή θεσμική ιδιότητα, δεν εκπροσωπούν καμία κοινωνική ή παραγωγική τάξη και το μόνο τους προσόν είναι να αποτελούν πειθήνια όργανα των διαφόρων παραγόντων, τότε είναι βέβαιο πως η προσπάθεια δυναμιτίζεται εκ των έσω και καθίσταται εν τη γενέσει της αποτυχημένη».

Τις επόμενες μέρες, η κ. Γεννηματά θα έχει συνάντηση και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο μόνος που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός πιθανότατα θα έχει τετ α τετ και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, δηλώνοντας «σταθερά προσηλωμένος στην ανάγκη της προώθησης των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα». Αργά το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v