Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για επώδυνο συμβιβασμό ετοιμάζεται η κυβέρνηση

«Δεν έχουμε σκηνικό περσινής άνοιξης» διαμηνύει το Μαξίμου. Θέλει κλείσιμο αξιολόγησης, «έστω και με νέες (φορολογικές) θυσίες» για επενδυτικό κλίμα και «δώρα» από ΕΚΤ. Την Τετάρτη το «προσφυγικό» νομοσχέδιο. Μηνύματα ότι θα αδειάσει η Ειδομένη.

Για επώδυνο συμβιβασμό ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Ετοιμη να ξαναπιάσει δουλειά από αύριο, μετά την τετραήμερη «ραστώνη» του Καθολικού Πάσχα που έβαλε άνω τελεία στις επαφές με εταίρους και δανειστές, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ως προς την αξιολόγηση, βασικό της «μέλημα», όπως λένε στο Μαξίμου, είναι να διαλυθεί η υποψία ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό της περσινής άνοιξης, όπου η διαπραγμάτευση... προχωρούσε κανονικά αλλά δεν έκλεινε.

«Καμία σχέση και καμία σύγκριση» απαντούν κοφτά κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Θα κλείσει, αλλά πώς...

Το «αλλά» αφορά στο «πώς», καθώς:

* Παραδέχονται ότι στο φορολογικό η συμφωνία θα κλείσει με νέους φόρους πέραν του ΟΠΑΠ, π.χ. αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας μικρών-μεσαίων ΙΧ και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ (σ.σ. με επιβάρυνση της μεγαλύτερης ακίνητης περιουσίας), ειδικό φόρο στα καύσιμα. Σε αντιστάθμισμα, δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

«Το μείζον είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να έχουμε επενδυτικές εξελίξεις, οι φόροι θα μπουν για να επιτευχθεί ο στόχος και αναλόγως της πορείας της οικονομίας θα βγαίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

* Η κυβέρνηση δεν θέλει καν να συζητάει το ενδεχόμενο τμηματικής αξιολόγησης και, αναλόγως, τμηματικής χρηματοδότησης. «Ενα τέτοιο σενάριο θα κρατήσει ανοικτή επί μήνες την εκκρεμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συζήτηση περί του χρέους, τις επενδύσεις και τις θετικές αποφάσεις της ΕΚΤ (waiver). Πρέπει να τελειώνουμε με το μαρτύριο μια κι έξω», είναι το σχόλιο.

* Τα ίδια στελέχη, ωστόσο, δεν κρύβουν ότι θα επιθυμούσαν μία λύση που να μεταθέτει για αργότερα (σ.σ. στη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο) το θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο υπάρχει «μεγάλη απόκλιση», όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Γιώργος Σταθάκης.

«Αν κλείσουν τώρα φορολογικό, ασφαλιστικό και Ταμείο, η εικόνα θα είναι θετική», λένε.

Οι πλέον αισιόδοξοι μιλούν για την προτεραιότητα που (δείχνουν ότι) δίνουν οι θεσμοί στη διατήρηση "κλίματος ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας" στην Ευρώπη, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Παρότι οι συζητήσεις κατέβασαν ρυθμούς λόγω του Καθολικού Πάσχα, η εικόνα αυτή παραμένει «και κανείς δεν θα ήθελε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ελλάδα, της οποίας ο ρόλος είναι πρωταγωνιστικός λόγω του προσφυγικού», σημειώνουν.

Οσο για το «κλειδί» της αξιολόγησης, την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το κυβερνητικό επιτελείο διατείνεται ότι «δεν έχει αποκομίσει συμπέρασμα».

Ως πλέον πιθανή προκρίνεται η παραμονή του «το λιγότερο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αν όχι ως χρηματοδότη», αφενός επειδή οι οικονομικές ανάγκες του προγράμματος μειώθηκαν λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (σ.σ. κατά 20 δισ. ευρώ που επρόκειτο να συνεισφέρει το ΔΝΤ) και, αφετέρου, διότι το Ταμείο δεν έχει καταβάλει... ούτε σεντ μετά τον Ιούλιο του 2014.

Επ' αυτού, η κυβέρνηση θεωρεί ότι «τα χαρτιά θα ανοίξουν» σε δύο εβδομάδες, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που θα γίνει 15-17 Απριλίου.

«Προσφυγικό» νομοσχέδιο

Ως προς το προσφυγικό, την Τετάρτη κατατίθεται το νομοσχέδιο με όλες τις ενέργειες που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (διαδικασίες ασύλου), ή αφορούν σε εκκρεμότητες για τις ελληνικές υποχρεώσεις (αναβάθμιση μεταναστευτικών υπηρεσιών, κέντρα φύλαξης), έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στις 4 Απριλίου, που η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το... καλό νέο των τελευταίων πέντε ημερών αφορά στις μικρές ροές από τα τουρκικά παράλια στα νησιά: 600 άτομα στις 22/3, μηδέν (!) στις 24/3 και 160-78-73 τις επόμενες ημέρες. Αν αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην κακοκαιρία ή στη συμμόρφωση της γείτονος, μένει να φανεί στις επόμενες ημέρες.

«Αδειάζει» η Ειδομένη

Οσο για την Ειδομένη, οι προβοκάτσιες «βρίσκουν όλο και λιγότερα ευήκοα ώτα, όπως αποδείχθηκε χθες», καθώς οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πια ότι τα σύνορα έκλεισαν και «μόνο δια της επισήμου οδού» θα περάσουν (εάν...) στις χώρες που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση τηρεί την απόφασή της να μην εκκενώσει δια της βίας τον καταυλισμό και εκτιμά ότι από σήμερα θα έχουμε «χίλιες αποχωρήσεις την ημέρα», ώστε σε 10-15 ημέρες να έχουν μεταφερθεί όλοι στα κέντρα φιλοξενίας.

Κατά τις πληροφορίες, είναι έτοιμες προς παράδοση σήμερα 1.600 θέσεις και μέχρι μεθαύριο θα δοθούν άλλες 4.000 θέσεις, ενώ όταν αδειάσει η Ειδομένη, θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης του Πειραιά.

Ασφαλής χώρα η Τουρκία «κατά περίπτωση»

Οπως αναμενόταν, λόγω του Καθολικού Πάσχα δεν έφτασαν στη χώρα οι εμπειρογνώμονες από τις ευρωπαϊκές χώρες που προβλέπει η συμφωνία.

Ως προς τις επιστροφές όσων προσφύγων/μεταναστών έφτασαν στα νησιά από την Κυριακή 20 Μαρτίου που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα νομοθετήσει (την Τετάρτη) ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, όπως ζητήθηκε αρχικά (;) από την ΕΕ.

«Θα κρίνουμε κατά περίπτωση και κατ' άτομο, εάν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, π.χ. η απάντηση θα είναι αρνητική εάν ο αιτών άσυλο είναι Κούρδος», τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v