Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα Μπόργιανς: Πληρώνουν για να γλυτώσουν τη δίωξη

Περίπου 30 άτομα επέλεξαν τον οικονομικό συμβιβασμό προκειμένου να μην ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη. Είχαν κληθεί για εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς ωστόσο αντί "απολογίας" δήλωσαν πρόθυμοι να πληρώσουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν.

Λίστα Μπόργιανς: Πληρώνουν για να γλυτώσουν τη δίωξη

Τον οικονομικό συμβιβασμό έναντι της δίωξης επιλέγει μέρος των εμπλεκομένων στη "λίστα Μπόργιανς" προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των προσώπων που εμφανίστηκαν και δηλώνουν πρόθυμοι να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση με τα ποσά των καταθέσεων τους στη UBS φτάνει περίπου τους 30.

Τα πρόσωπα αυτά είχαν κληθεί για εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς ωστόσο αντί "απολογίας" δήλωσαν πρόθυμοι να πληρώσουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν προκειμένου να μην ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη.

Όπως εκτιμούν αρμόδιοι εισαγγελικοί κύκλοι ο αριθμός των "συμβιβαζόμενων" αναμένεται να αυξηθεί και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν "θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν ήταν στη μέση η τρόικα". Οι εισαγγελείς αναφέρονται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αυτόκαταγγελία το οποίο αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο στα πρόσωπα αυτά να πληρώσουν μειωμένο φόρο, καθώς οι τρόικα εκφράζει αντιρρήσεις.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να προβάλουν ως επιχείρημα ότι η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα ήταν άδικη για τους συνεπείς φορολογούμενους οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερα από τους φοροφυγάδες.

Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των εμπλεκομένων στη λίστα Μπόργιανς έχει επιλέξει τη δικαστική οδό που περιλαμβάνει μεν χρονοβόρους ελέγχους και πιθανή απαγγελία κατηγοριών, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι αναδρομικοί φοροέλεγχοι αμφισβητούνται στα δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v