Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρένο» στα συνταξιοδοτικά προγράμματα από τις ασφαλιστικές

Την ώρα που η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού μέσω του δεύτερου πυλώνα, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν πως το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες και προκλήσεις.

«Φρένο» στα συνταξιοδοτικά προγράμματα από τις ασφαλιστικές

Το μήνυμα ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο συνταξιοδοτικό είναι μεν απαραίτητη αλλά καθόλου απλή υπόθεση, έστειλε τη Δευτέρα ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο γνωστός ασφαλιστικός Όμιλος.

Ο κ. Κώτσαλος, από τη μια πλευρά, θεώρησε ανεδαφικές εκείνες τις θέσεις που θέλουν το κράτος μέσα από την κοινωνική ασφάλιση να είναι σε θέση να στηρίξει μόνο του το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αν μάλιστα αυτή η θέση ισχύει σε διεθνές επίπεδο, είναι ακόμη πιο προφανής για την Ελλάδα, όπου -πέραν των άλλων- το έτος 2050 προβλέπεται ότι ο ένας στους δύο κατοίκους της χώρας θα είναι πάνω από 65 χρόνων. «Είμαστε πέμπτοι στην κατάταξη των πιο γερασμένων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Interamerican.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Κώτσαλος σημείωσε και μια σειρά δυσκολιών-προκλήσεων για τους σοβαρούς ασφαλιστικούς Ομίλους που θέλουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού.

Η ουσία είναι πως το ενδιαφέρον της Interamerican για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι χλιαρό, καθώς αποτελούν την τρίτη κατά σειρά προτεραιότητά της, μετά τους γενικούς κλάδους και την υγεία. Παράγοντες που εξηγούν την τρέχουσα διστακτικότητα του ασφαλιστικού Ομίλου, μεταξύ άλλων, είναι:

• Το περιβάλλον μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί σήμερα στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

• Τα αυξημένα εποπτικά κεφάλαια που πρέπει -σε περιβάλλον Solvency II- να διαθέτουν οι ασφαλιστικοί Όμιλοι προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη διάθεση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους που έχουν τέτοια προγράμματα για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Για να προκύψει μια αξιόλογη κερδοφορία, χρειάζεται πολύ μεγάλος αριθμός πελατών, πράγμα που φαντάζει πιο εύκολο για εταιρείες που συνεργάζονται με τράπεζες.

• Και φυσικά, συνταξιοδοτικά προγράμματα του Β' πυλώνα χρειάζονται τόσο καλό σχεδιασμό, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους σε βάθος χρόνου.

H Interamerican όμως δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που δείχνει να «κρατάει αποστάσεις» από την προσφορά συνταξιοδοτικών συμβολαίων. Αρκετές άλλες θυγατρικές ξένων εταιρειών έχουν θέσει τα συγκεκριμένα προγράμματα αρκετά χαμηλά σε προτεραιότητα, προτιμώντας να τα θεωρούν ως «αποταμιευτικά» και απλά να περιορίζονται συνήθως στην εγγύηση του κεφαλαίου, χωρίς να επεκτείνονται στην παροχή ελάχιστης ετήσιας εγγυημένης απόδοσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει μέσω του δεύτερου πυλώνα στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, όπως άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

«Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές εποπτικές διαδικασίες, σοβαρή δουλειά και σημαντικός χρόνος, προκειμένου να αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας και να λάβει το απαιτούμενο μέγεθος, αλλά το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα μια τέτοια συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ξένης ασφαλιστικής εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «ούτε είναι βέβαιο πως μια τέτοια διαδικασία χωράει όλες τις εταιρείες, ούτε φυσικά ότι θα αποτελέσει ένα νέο Ελ Ντοράντο για όποιον... είδε φως και είπε να περάσει μέσα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v