Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς συμφωνία ετοιμάζεται η αναχώρηση Θεσμών

Προγραμματίζεται νέα συνάντηση την Κυριακή χωρίς προσδοκίες τελικής συμφωνίας αλλά για να καθοριστεί ο οδικός χάρτης το επόμενο διάστημα. Αναχωρούν οι δανειστές για να επιστρέψουν μετά το Καθολικό Πάσχα. Αγκάθια στο ασφαλιστικό εισφορές-ποσοστά αναπλήρωσης.

Χωρίς συμφωνία ετοιμάζεται η αναχώρηση Θεσμών

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου και του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών χωρίς να βγει «λευκός καπνός» για το ασφαλιστικό.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν την δουλειά και Κυριακή θα πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού με τους δανειστές.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό στο ραντεβού αυτό θα καθοριστεί και το επόμενο πρόγραμμα συναντήσεων με τα στελέχη των θεσμών ήδη να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να αναχωρήσουν αύριο Κυριακή ενόψει του καθολικού Πάσχα της 27ης Μαρτίου, δείγμα ότι η συνολική συμφωνία δεν θα κλείσει σε αυτή τη φάση και μετατίθεται για αργότερα. Ετσι, στη συνάντηση της Κυριακής θα έχει στόχο να καταγραφούν τα ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση (δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και φορολογικό για το οποίο υπάρχει σχεδόν πλήρης συμφωνία) και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν μετά το Καθολικό Πάσχα και στο διάστημα αυτό θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων καθώς και τηλεδιασκέψεις, εάν χρειαστεί, σε κορυφαίο επίπεδο. 

Στο ασφαλιστικό τα δυο μεγάλα αγκάθια είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εισφορών, με την τελευταία να είναι αυτή που θα καθορίσει το μέγεθος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν μπήκε καν το θέμα από τους θεσμούς. Παράλληλα αρμόδιες πηγές σημείωναν πως δεν έχει πέσει στο τραπέζι ούτε σενάριο για Εθνική Σύνταξη 288 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

Η βασική διαφορά Αθήνας-δανειστών παραμένει ουσιαστικά το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα ήτοι τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει κλειδώσει το ποσό των 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «συζητούμε να είναι μικρότερο για τα 15 χρόνια σαφώς όμως όχι 288 ευρώ».

Διαφορά υπάρχει και για το θέμα της αύξησης των εισφορών. Αν και δεν διατυπώθηκε «κάθετη άρνηση» δεν έχει γίνει αποδεκτή, ούτε φυσικά έχει καθοριστεί το ύψος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v