Κόκκινα δάνεια: Οι Θεσμοί «κουρεύουν» τις ελληνικές προτάσεις

Επιμένουν σε σχεδόν απόλυτη απελευθέρωση της πώλησης δανείων οι δανειστές. «Ζώνη άμυνας» για την πρώτη κατοικία από την κυβέρνηση. Ποιες εξαιρέσεις ζητά η Αθήνα, τι συζητούν οι θεσμοί. Σε νέο ραντεβού μετατίθενται οι αποφάσεις.

Κόκκινα δάνεια: Οι Θεσμοί «κουρεύουν» τις ελληνικές προτάσεις

Μπορεί αργά το βράδυ της Πέμπτης να διαφάνηκε πως κυβέρνηση και δανειστές έχουν έρθει κοντά σε συμφωνία στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και έκτακτης εισφοράς, με βάση και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τα κόκκινα δάνεια.

Από τις δηλώσεις που έκανε τόσο ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συνάντησης της Πέμπτης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών λίγες ώρες αργότερα, φαίνεται ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν βρει τοίχο, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το ανοικτό αυτό θέμα θα κλείσει τώρα ή θα πάει για αργότερα. Το ραντεβού πάντως που είχε προγραμματιστεί για σήμερα δεν έγινε και δεν υπάρχει πληροφόρηση για το πότε θα γίνει.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης μίλησε για μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Επίσης ανέφερε πως οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δέχονται να συζητήσουν να εξαιρεθεί από την πώληση σε funds ένα κομμάτι δανείων πρώτης κατοικίας και μερικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι δανειστές φέρονται να δέχονται να συζητήσουν περιορισμένης έκτασης εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε funds και κάποιων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Ωστόσο ζητούν να μπουν αυστηρά κριτήρια με "μπούσουλα" τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όσους υπάγονται στον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη οι οποίοι προστατεύουν την οικία τους μόνο από τον πλειστηριασμό και όχι από την πώληση. Δηλαδή να προστατευθούν από την πώληση σε funds κόκκινα στεγαστικά δάνεια, οφειλετών που έχουν αποδεδειγμένα πρόβλημα και ανήκουν στους οικονομικά αδύναμους. Πληροφορία η οποία δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το αρμόδιο υπουργείο.

Αντιθέτως ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το πού είναι σήμερα ο πήχης των απαιτήσεων και των κριτηρίων που θέτουν ως βάση συζήτησης οι δανειστές όσο και αυτών της ελληνικής πλευράς, πάγια θέση της οποίας, όπως έχει αποτυπωθεί ουκ ολίγες φορές από δηλώσεις του ιδίου του υπουργού, είναι η πλήρης προστασία των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση με την οποία κατέβηκε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης το περασμένο Σάββατο, περιελάμβανε εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Δηλαδή να προστατεύονται από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Με βάση κυβερνητικές πηγές, το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ, ενώ αρκετά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ληφθεί ως καταναλωτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v