Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύει το αρχηγικό προφίλ ο Μητσοτάκης

Η αντιπαράθεση με τον Β. Όρμπαν και η αποτίμηση του ταξιδιού στις Βρυξέλλες. Στροφή στην καθημερινότητα και στην «Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς». Το στοίχημα του προέδρου της ΝΔ.

Ενισχύει το αρχηγικό προφίλ ο Μητσοτάκης

«Σέβομαι την άποψη του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Αλλά εγώ αποφασίζω τελικά. Είναι πολύτιμοι συνομιλητές, αλλά στις δύσκολες αποφάσεις είμαι μόνος μου».

Αυτό τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις από το παρελθόν (μαζί και τις αναγκαίες εσωκομματικές ισορροπίες), ταυτόχρονα όμως να ενισχύσει και το προφίλ του, ως του νέου αρχηγού της ΝΔ και εν δυνάμει πρωθυπουργού. Κάτι που προσπαθεί να πετύχει σε κάθε ευκαιρία, σε συνδυασμό με τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και την αναπόφευκτη σύγκρισή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των πολιτών.

Μόνο τυχαία δεν είναι, για παράδειγμα, η χθεσινή διαρροή της Συγγρού σχετικά με την έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, με αφορμή την ικανοποίηση που αυτός εξέφρασε για τα κλειστά βαλκανικά σύνορα.

Όπως επίσης και η διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, εξαιτίας ανάρτησής του στο facebook. Κίνηση πυγμής εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δηλώνει αντίθετος στις ακραίες συμπεριφορές -έστω λεκτικές- και υπέρμαχος μιας διαφορετικής φιλοσοφίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει αυτού του είδους την τακτική, καταδεικνύοντας ότι «αυτός είναι το αφεντικό», μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους ακόμα και εκτός των συνόρων της χώρας, όταν πρόκειται -κατά τη Συγγρού- για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Ιδιωτικός τομέας

Την ίδια στιγμή, αρχίζει εξόδους προς την κοινωνία για να βρεθεί δίπλα κυρίως στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, στην «Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δίνοντας το στίγμα του για το κράτος που οραματίζεται. Έτσι σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα μια εταιρία logistics, σε μια περιοχή που αποτελεί το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της Αττικής. Παράλληλα, θα ακούσει από κοντά τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, ενώ θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο και τοπικούς φορείς.

Στη Συγγρού αναγνωρίζουν ότι «καλές και αναγκαίες» η αντιπολίτευση και οι προτάσεις που η ΝΔ καταθέτει τακτικά στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο επιτακτική κρίνουν και την ανάγκη το κόμμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στραφούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος αναζητά τρόπους «επαναπατρισμού» των φίλων του κόμματος που τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από αυτό.

Και, όπως τονίζει συνεργάτης του, ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί το συγκεκριμένο στοίχημα είναι «σκύβοντας με ειλικρίνεια πάνω από τα προβλήματα του πολίτη και προτείνοντας λύσεις σε αυτά». Και αυτό αφορά πρόσωπα και καταστάσεις σε όλη τη χώρα, οπότε τον δικό της συμβολισμό έχει και η μεσημεριανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Όσον αφορά στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «εθνική γραμμή» που είχε για μία ακόμη φορά στο εξωτερικό, ωστόσο έκδηλη είναι και η ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής πιθανής συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ και συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ειδομένη, τονίζοντας την ανάγκη «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Όπως είπε, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες. Διεμήνυσε δε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v