Σταθάκης: Εχουμε απόσταση στα κόκκινα δάνεια

Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων ζητούν οι δανειστές. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιες εξαιρέσεις στην πρώτη κατοικία. Νέο ραντεβού των δύο πλευρών πιθανότατα το Σάββατο. Η πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα.

Σταθάκης: Εχουμε απόσταση στα κόκκινα δάνεια

Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, καταγράφονται στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και δη στην προστασία από την πώληση σε funds όσων κατηγοριών προστατεύονται έως τις 15 Απριλίου (στεγαστικά, μικρομεσαίων και καταναλωτικά).

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού ο οποίος είπε: "Εχουμε απόσταση".

Από τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη προκύπτει επίσης πως οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τους οποίους θα έχει νέο γύρο διαπραγματεύσεων μάλλον το Σάββατο, έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος "ζητούν να πωλούνται τα πάντα", διευκρινίζοντας "με εξαίρεση ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση για μια τριετία των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Επίσης η ελληνική πρόταση προέβλεπε τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τις 20.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v