Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τη κτηματογράφηση - Αρχίζει νέα διαδικασία

Σε ακύρωση του γνωστού πακέτου "ΚΤΙΜΑ-13", που περιελάμβανε 28 διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση της χώρας, προχώρησε σήμερα η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ. Ξεκινούν οι διαδικασίες για νέο διαγωνισμό.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΧΑ ΑΕ, που συνεδρίασε σήμερα, ακυρώθηκε το πακέτο διαγωνισμών «ΚΤΗΜΑ-13», συνολικού ύψους 570.000.000 ευρώ, για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να προχωρήσουν οι επίμαχοι διαγωνισμοί, η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ (που διαχειρίζεται το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου) ανακοίνωσε πως ακύρωσε τη διαδικασία και «προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας».

Όπως είχε γράψει προ ημερών το Euro2day.gr το σύνολο του τεχνικού κόσμου πίεζε εδώ και εβδομάδες την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός, φαίνεται πως η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από καταγγελίες της ισπανικής εταιρείας Tragsatec για χαμηλές εκπτώσεις στους 22 από τους 28 διαγωνισμούς, υπήρξε καθοριστική. Οι Ισπανοί προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές εταιρείες «τα βρήκαν» και προσέφεραν πολύ χαμηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς που δεν συμμετείχε η Tragsatec. Αντίθετα, προσέφεραν υψηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς που ήταν οι Ισπανοί, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρεθούν εκτός παιχνιδιού.

Τα επιχειρήματα των μελετητικών γραφείων που ασχολούνται με την κτηματογράφηση περί λογικών εκπτώσεων και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η ακύρωση στον στόχο για ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν ήταν αρκετά. Ούτε και το επιχείρημα πως η μέση έκπτωση στους 28 διαγωνισμούς ήταν κοντά στο 9%, ποσοστό που θεωρούν υψηλό, αφού προηγήθηκε οριζόντιο «κούρεμα» περί το 30% στον προϋπολογισμό των έργων κτηματογράφησης.

Το πακέτο διαγωνισμών που ακυρώθηκε σήμερα αφορά στην τέταρτη γενιά κτηματογράφησης για το 65% της έκτασης της Ελλάδας (περί τα 86 εκατομμύρια στρέμματα και 16 εκατομμύρια δικαιώματα. Με βάση τα στατιστικά μοντέλα της ΕΚΧΑ ΑΕ, «εκτιμάται ότι στη χώρα αναμένεται να υπάρχουν περί τα 37.792.315 δικαιώματα (εκτίμηση που προκύπτει από τα ήδη καταγεγραμμένα δικαιώματα, αυτά που έχουν προκηρυχθεί και αυτά που εκτιμώνται από στατιστικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v