Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση σε Τουρκία για μείωση ροών ζητά η Αθήνα

«Το plan A για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι», το μήνυμα από την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολαντ. Επαρκή χρόνο για τις διαδικασίες ασύλου, οικονομική ενίσχυση, ανθρωπιστική βοήθεια και πίεση προς Τουρκία για μείωση των ροών, ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Πίεση σε Τουρκία για μείωση ροών ζητά η Αθήνα

Αποστολή στις Βρυξέλλες

 

«Θετικό κλίμα» από την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ μεταφέρει η ελληνική πλευρά, με βασική διαπίστωση την παραμονή του «τουρκικού σχεδίου» για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Στη συνάντηση (που έγινε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διήρκεσε περίπου μία ώρα), διαπιστώθηκε από κοινού ότι:

* Υπάρχει αισιοδοξία και έχουν γίνει βήματα για μία αποτελεσματική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

* Χρειάζεται επαρκής χρόνος και τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για τις διαδικασίες παροχής ασύλου, ώστε αυτές να μη «λιμνάζουν».

* Ολες οι διαδικασίες (που θα απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας) πρέπει να είναι νόμιμες και συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης. (Επ' αυτού, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να πιέζει, ώστε η ανακήρυξη της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας» για τους πρόσφυγες θα πρέπει να γίνει από την ΕΕ και όχι από την Ελλάδα, «για ευνόητους λόγους»).

* Προτεραιότητα παραμένει η μείωση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Τι ζήτησε ο Τσίπρας

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε στη συνάντηση την ανάγκη να υπάρξει «πίεση» στην Τουρκία για μείωση των ροών -όπερ, να προχωρήσει το action plan ΕΕ-Τουρκίας και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στα νησιά (σ.σ. η οποία, προς το παρόν, δεν έχει λειτουργήσει... γενικώς).

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης (στις ευρωπαϊκές χώρες) και την εφαρμογή αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία (σ.σ. αναφορικά με την άρνηση των γνωστών ευρωπαϊκών χωρών να δεχτούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αυτό «οφείλει να το αντιμετωπίσει συνολικά η ΕΕ και, προς τούτο, δεν τέθηκε στην τριμερή συνάντηση).

Οπως αναμενόταν, ο κ.Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη της χώρας (με οικονομική ενίσχυση και ανθρωπιστική βοήθεια), προκειμένου να διαχειριστεί τον όγκο των μεταναστών/προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έδαφός της.

Τι δήλωσαν Μέρκελ και Ολάντ

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. «Θα είναι πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη. Συμφωνώ με την αξιολόγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, με έμφαση στο συγκρατημένη. Η Γερμανία θα διαπραγματευτεί δυναμικά γιατί θέλει να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα» ανέφερε η κα. Μέρκελ. 

Από την πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί μια γενικότερη συμφωνία όπου φυσικά θα υπάρχει και η συμφωνία της Τουρκίας.

Πρέπει όμως να υπάρξουν και συγκεκριμένες εγγυήσεις, συμπλήρωσε.

Θέλω τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας, να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αρχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρόσθεσε πώς για να απελευθερωθεί η βίζα για την Τουρκία πρέπει και τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί στην Άγκυρα να εκπληρωθούν.

Υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα με τα δικαιώματα των μεταναστών. Χρειάζεται μια ολική και παγκόσμια συμφωνία, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος. Στην ΕΕ δεν υπάρχουν αντιφατικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα. Αν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη το ζήτημα των προσφύγων τότε Γαλλία και Γερμανία θα την βοηθήσουν, είπε ο κ. Ολάντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v