Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπουκέτο» επιλογών δίνουν οι ασφαλιστικές στους μικρομεσαίους

Eκτεταμένο «μενού» καλύψεων δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλές φορές προσφέρεται ευρεία γκάμα προγραμμάτων, ώστε σε περιόδους κρίσεως να διατίθενται πακέτα χαμηλών ασφαλίστρων.

«Μπουκέτο» επιλογών δίνουν οι ασφαλιστικές στους μικρομεσαίους

Συνάδοντας με τη γενικότερη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση του μέσου Έλληνα, αντίστοιχα ή και περισσότερο υποασφαλισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Αν και σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης δεν αναμένεται να μειωθεί στο ορατό μέλλον, η ασφάλιση σε περιόδους οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μια επιχείρηση και για έναν ελεύθερο επαγγελματία και όχι να θεωρείται ως «δαπάνη πολυτελείας». Και αυτό, γιατί σε περιβάλλον ύφεσης και ελλιπούς χρηματοδότησης, η έλευση μιας ζημιάς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «λουκέτο».

Χαρακτηριστική είναι η θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κων/νου Μίχαλου: «Η ανάγκη έξυπνων και προσιτών ασφαλιστικών λύσεων αφορά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι γεγονός ότι μέσα στις συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης. Ωστόσο, αποτελεί πλέον συνείδηση για τις περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, ότι η ορθολογική ασφάλιση έναντι ζημιών και ευθυνών, δεν αποτελεί μόνο κριτήριο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, αλλά και πολλές φορές επιβίωσης.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, μια επιχείρηση μπορεί να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα συμβάντα σε θέματα ζημιών. Ενδέχεται επίσης να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες έναντι των εργαζομένων, των συνεργατών ή των πελατών της, έναντι της ίδιας της πολιτείας και της κοινωνίας. Ειδικά σήμερα, ειδικά κάτω από τις συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας, μια ζημιά ή μία απαίτηση αποζημίωσης μπορεί να σημάνει καταστροφή για την επιχείρηση».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτεταμένο είναι το «μενού» των καλύψεων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα πολλές φορές προσφέρεται ευρεία γκάμα προγραμμάτων, έτσι ώστε σε περιόδους κρίσεως να διατίθενται πακέτα χαμηλών ασφαλίστρων (και βασικών μόνο καλύψεων).

Μια πρώτη κατηγορία ασφαλιστικών καλύψεων αφορά κυρίως τις κτιριακές και τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις μιας εταιρείας: Ζημιές κτιρίων, ζημιές περιεχομένου κτιρίων, χρηματικές απώλειες, επακόλουθα έξοδα. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ασφαλίσεις όπως για παράδειγμα μεταφορών προϊόντων και πρώτων υλών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μεταφοράς χρημάτων, εμπιστοσύνης υπαλλήλων, διαρρήξεων και κλοπής περιεχομένου χρηματοκιβωτίου.

Μια άλλη περίπτωση είναι η κάλυψη ευθύνης προϊόντος, η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματίες που επιθυμούν κάλυψη από τις σωματικές βλάβες ή τις υλικές ζημιές που τυχόν θα προκαλέσει σε καταναλωτή η χρήση ή η κατανάλωση ελαττωματικού προϊόντος.

Συχνά, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ασφαλιστικά πακέτα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες επιμέρους κλάδων, όπως πχ πακέτα για τουριστικές επιχειρήσεις, για τεχνικές εταιρείες και για διαγνωστικά κέντρα.

Μια δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία είναι αυτή της γενικής αστικής ευθύνης (απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν ασφαλιστική κάλυψη για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που θα προκαλέσουν σε τρίτους και οι οποίες θα οφείλονται σε ατύχημα το οποίο θα συμβεί κατά τη λειτουργία των ασφαλισμένων χώρων ή από τη δραστηριότητά τους) ή και της αστικής-επαγγελματικής ευθύνης, είτε ενός ελεύθερου επαγγελματία (πχ γιατρού, δικηγόρου, φαρμακοποιού, συμβολαιογράφου, μελετητή, αρχιτέκτονα, πολιτικού μηχανικού), είτε διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων (κάλυψη για αμέλεια, σφάλμα, ή παράλειψη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους).
Συνεπακόλουθη ασφαλιστική κάλυψη της γενικής αστικής και της επαγγελματικής ευθύνης είναι αυτή της νομικής προστασίας (κάλυψη δικηγορικών και δικαστικών εξόδων).

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα κατηγορία ασφαλίσεων είναι αυτή των ομαδικών ασφαλίσεων, όπου η επιχείρηση προσφέρει έναντι σχετικά χαμηλών τιμολογίων επιπλέον κίνητρα απόδοσης και παραμονής των εργαζομένων στην εταιρεία. Υπάρχουν ομαδικά συμβόλαια συνταξιοδοτικά, υγείας και ασφάλισης ζωής και εισοδήματος (πχ επίδοση χρηματικού ποσού στην οικογένεια σε περίπτωση θανάτου, ή στον εργαζόμενο σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής ανικανότητας για εργασία).

Τέλος, οι ταξιδιωτικές ασφαλίσεις συχνά έχουν ενδιαφέρον για ελεύθερους επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Τέτοιου είδους συμβόλαια προβλέπουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ακύρωσης προγραμματισμένου ταξιδιού, απώλεια αποσκευών και εγγράφων, ή και επείγουσα ιατρική κάλυψη στον προορισμό του ταξιδιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v