Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική 4 σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι προτεραιότητες, οι δυσκολίες και οι προοπτικές για την επόμενη μέρα. Πως διαμορφώνεται η αντιπολιτευτική ρητορική. Οι περιοδείες στην Ελλάδα, το ταξίδι στις Βρυξέλλες, το συνέδριο και η οικονομική ενίσχυση από τα μέλη.

Στρατηγική 4 σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε πολλαπλά επίπεδα καλείται να ρίξει ταυτόχρονα το βάρος της στρατηγικής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το προσφυγικό και την οικονομία να είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες. Δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, έχει δώσει ένα πρώτο στίγμα όσον αφορά το κόμμα που θέλει, ωστόσο –όπως εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα σε συνεργάτες του- θα πρέπει οι προγραμματισμένες αλλαγές στο εσωτερικό της παράταξης να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμά, με τα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η νέα –μέσα σε λίγους μήνες- προσφυγή στις κάλπες.

«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν θα διστάσει, ως μόνη του διαφυγή, να προκηρύξει και πάλι εκλογές. Άλλωστε, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι το πράττει εύκολα και χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες», αναφέρει υψηλόβαθμη κομματική πηγή στο Euro2day.gr, επαναλαμβάνοντας το μόνιμο μότο στην γαλάζια ρητορική του τελευταίου διαστήματος, ότι «πλέον έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη προς τον κ. Τσίπρα».

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες που βρίσκονται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα από τη Συγγρού και φυσικά προσωπικά από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ.

1. Τακτική του «σκληρού ροκ» όσον αφορά την αντιπολίτευση προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις, δείχνει να αποδέχεται τις σχετικές εισηγήσεις και να καταλήγει στην εφαρμογή της σκληρής γραμμής, των υψηλών τόνων και της σταθερής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό σε όλα τα ζητήματα. Αφορμή, σύμφωνα με τη Συγγρού, είναι «η μηδενική αξιοπιστία και οι επικίνδυνοι για τη χώρα χειρισμοί του κ. Τσίπρα», χωρίς ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εκλογές.

Άλλωστε, δεν είναι απόλυτα έτοιμη για κάτι τέτοιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η τακτική του «ώριμου φρούτου», της συνεχούς δηλαδή φθοράς της κυβέρνησης από τις επώδυνες αποφάσεις που καλείται να λάβει και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη αποδόμησή της, με ταυτόχρονη άνοδο στην εξουσία της ΝΔ, ίσως με άλλα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

2. Ενίσχυση του προφίλ του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη επίσκεψή του, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, στις Βρυξέλλες για το Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο περιθώριο αυτής, θα έχει αρκετά τετ α τετ με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μπροστά στους οποίους θέλει να εμφανιστεί ως ο υπεύθυνος δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας. Και παρά το γεγονός ότι εντός των τειχών, η κριτική προς την κυβέρνηση είναι οξεία, στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασχοληθεί περισσότερο με τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβει η Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση: Να φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Και αυτό θα κάνει και στην επικείμενη - πολύ κρίσιμη είναι η αλήθεια - Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «η θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της παράταξης, είναι ειλημμένη, σταθερή και αποφασιστική. Στηρίζει, με κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατότητα και με κάθε μέσον, την εθνική προσπάθεια».

3. Επαναπροσέγγιση της κοινωνίας, μέσα από τις στοχευμένες περιοδείες που ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε από την Παρασκευή, ενόψει του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τριήμερο 22 - 24 Απριλίου. Είναι οι πολίτες που παλαιότερα ψήφιζαν ΝΔ και τα τελευταία χρόνια απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν, αλλά και αυτοί που δεν έχουν ψηφίσει στο παρελθόν ΝΔ και προσκαλούνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νέο κεντρώο κόμμα που θέλει να διαμορφώσει.

Το περιβάλλον, λένε στενοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, «ασφαλώς δεν είναι το καλύτερο και οι συνθήκες δεν είναι οι πιο ευνοϊκές. Όμως με την υπεύθυνη, μακριά από τους γνωστούς λαϊκισμούς αντιπολίτευση, θεωρούμε ότι σιγά σιγά θα μας εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι». Δεν παραγνωρίζουν δε ότι πιθανόν να έχουν απώλειες από τα δεξιά του κόμματος, όμως αυτές –υποστηρίζουν- θα είναι πολύ λιγότερες από τα κέρδη που θα αποκομίσουν έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς τον μεσαίο χώρο.

4. Αναδιοργάνωση του κόμματος, με γνώμονα τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών, αλλά και με τις απαραίτητες αποστάσεις από το παρελθόν. Παράλληλα με τις προετοιμασίες για το συνέδριο, το οποίο θα είναι κυρίως καταστατικό, προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Οι επιστήμονες που θα συντονίζουν το έργο των ομάδων εργασίας έχουν πιάσει δουλειά και σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη και τον Γραμματέα Προγράμματος Γιώργο Στεργίου, προχωρούν στην καταγραφή των δεδομένων και στη συνέχεια των γαλάζιων προτάσεων ανά τομέα.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ, όπως την ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστεί ότι θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό πρόβλημα στηριζόμενος στα 404.000 μέλη της ΝΔ που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα, με επιστολή του προς αυτούς, τους προσκαλεί να συμμετάσχουν στην οικονομική ενίσχυση του κόμματος, συνεισφέροντας έκαστος το ποσό των 5 ευρώ προκειμένου να ανασάνει το «πολύπαθο» γαλάζιο ταμείο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v